Hyppää pääsisältöön

Hakulinen ja Viitanen Salpausselän valtiaina

Veikko Hakulinen ja Arvo Viitanen olivat lajinsa yksinvaltiaita Lahden hiihtokisoissa vuosina 1952-1954 - toinen 50 kilometrillä, toinen pikamatkalla.

Tietolaatikko

1952 - 10 km: 1) Lydia Wideman. 18 km: 1) Arvo Viitanen, 2) Heikki Hasu, 3) Viljo Vellonen. 50 km: 1) Veikko Hakulinen, 2) Martti Lautala. Mäkihyppy: 1) Pentti Uotinen, 2) Karl Holmström (Ruotsi). Yhdistetty: 1) Heikki Hasu.

1953 - 10 km: 1) Siiri Rantanen. 18 km: 1) Arvo Viitanen. 50 km: 1) Veikko Hakulinen, 2) Viljo Vellonen, 3) Nils Karlsson (Ruotsi). Mäkihyppy: 1) Aulis Kallakorpi. Yhdistetty: 1) Heikki Hasu.

1954 - 10 km: 1) Mirja Hietamies. 18 km: 1) Arvo Viitanen. 50 km: 1) Veikko Hakulinen, 2) Eero Kolehmainen, 3) Veini Kontinen. Mäkihyppy: 1) Matti Pietikäinen. Yhdistetty: 1) Paavo Korhonen.

Veikko Hakulisen kolmivuotinen voittoputki alkoi Salpausselän viidelläkympillä vuonna 1952. Seuraavana vuonna hän sivakoi yhden parhaista hiihdoistaan ja voitti lähes yhdeksän minuutin erolla seuraavaan.

Arvo Viitanen (1924-1999) teki pikamatkalla saman kuin Hakulinen 50 kilometrillä. Hän voitti Salpausselällä vuosina 1952-54 kaikki 18 kilometrin kilpailut.

Hiihtoladulla mäet laskettiin vaatimattomillekin harrastajille tutulla auraustyylillä.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto