Hyppää pääsisältöön

Tarja Halonen kokenut kotimaanpoliitikko

Tarja Halonen on kokenut sisäpoliitikko. Ennen presidenttikauttaan hän on toiminut neljässä eri ministerin tehtävässä sekä aktiivina lukuisissa järjestöissä.

Halonen hoiti ennen poliitikon uraansa ay-lakimiehen tehtäviä SAK:ssa. Tuolloin hän liittyi myös SDP:n jäseneksi.

Halonen tunnetaan myös kansalaisaktiivina. Hän toimi mm. ylioppilaskunnan sihteeristössä sekä Setan puheenjohtajana. Erityisesti Setaa yritettiin käyttää lyömäaseena vuoden 2000 presidentinvaaleissa.

Presidentin poliittinen ura alkoi Helsingin kaupunginvaltuustossa, ja eduskuntaan hänet valittiin 1979.

Ennen ulkoministerin uraansa Halonen ehti toimia oikeusministerinä, pohjoismaisen yhteistyön ministerinä sekä ministerinä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Ulkoasiainministerinä Halonen toimi vuosina 1995-2000. K. Tervo -ohjelmassa vuodelta 1996 keskusteltiin Halosen ministeriuran lisäksi muun muassa ihmisoikeuksista (ohjelma yllä).

Presidenttikautenaan Halonen on jatkanut Koiviston kaudella omaksuttua reservissä olevan presidentin virkaa. Eli presidentti ei juurikaan puutu sisäpolitiikkaan Kekkosen tavoin.

Kantaa Halonen on ottanut mm. kolmikannan säilyttämisen puolesta. Dramaattisimpia hetkiä Halosen presidenttikaudella on ollut Anneli Jäätteenmäen ero pääministerin tehtävistä vuonna 2003.

Eniten Halosen ensimmäisellä presidenttikaudella huomiota ovat herättäneet Suomen Pankin johtajanimitykset. Nimittämättä ovat jääneet mm. kokeneet poliitikot Ilkka Kanerva, Mauri Pekkarinen ja Esko Aho, kun Halonen valitsi tehtäviin politiikan ulkopuolelta Sinikka Salon ja Pentti Hakkaraisen.

Tosin pankkinimitysten kiemuroihin on vaikuttanut se, ettei hallituksella ole aina ollut antaa yksimielistä esitystä.

Soraäänistä huolimatta Halosen suosio on ollut tyrmäävää. Parhaimmillaan lähes 95 prosenttia kansasta on kyselyiden mukaan tyytyväisiä presidentin tapaan hoitaa tehtäväänsä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto