Hyppää pääsisältöön

Hannu Raittila ja lehmän syvin olemus

Kirjailija Hannu Raittila eritteli Sysmän Suvisoitossa vuonna 2000 liha- ja maitotuotannon eroja: edellinen henki karjapaimenineen miehistä vapautta, jälkimmäisessä mies oli ”vihtorina” ja apupoikana naisten hallitsemassa talousmuodossa.

Tietolaatikko

Radiokuunnelmilla ja -novelleilla 1990-luvun alussa aloittanut Hannu Raittila (s. 1956) nousi vuosikymmenen kuluessa julkisuuteen novellistina ja romaanikirjailijana. Raittila kuvaa proosassaan usein pikkutarkasti esimerkiksi teknisiä yksityiskohtia tai työprosesseja, ja myös hänen julkisten esiintymistensä aiheet ovat vaihdelleet kirjallisuudesta lehmän olemukseen. Hän sai vuonna 2001 Finlandia-palkinnon romaanillaan ”Canal Grande”, jossa on Raittilalle tyypillisesti monta kertojanääntä.

Raittila viittaa feministitutkijoiden huomioon siitä, että monissa kielissä ihmistä tarkoittava sana on sama kuin miestä merkitsevä ilmaisu. Hän huomauttaa puolestaan, että suomen kielessä naaraspuolisen nautaeläimen nimi on vakiintunut tarkoittamaan koko nautakarjaa.

Raittilan mukaan suomalaisen sodanjälkeisen pika-asutustilan todellisuudessa lehmä kaiken keskipiste, jonka hyvinvointiin koko maatilakoneiston toiminta tähtää. Kirjailijan provokatorisen teesin mukaan "isäntä on olemassa pelkästään lehmää varten".

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto