Hyppää pääsisältöön

Hannu Salama kuvasi Pispalan kommunisteja jatkosodan aikana

Hannu Salaman romaani Siinä näkijä missä tekijä on valmistunut vuonna 1972. Salama pitää kirjaa pääteoksenaan. Kirjaa ylistettiin aikoinaan realistiseksi eepokseksi.

Salama kertoo, että realismin vaikutelma on syntynyt Pispalan vasemmistolaisesta ympäristöstä.

Siinä näkijä missä tekijä kertoo tamperelaisen kommunistiyhteisön elämästä noin 40 vuoden ajalta.

Pääpaino on jatkosodanaikaisissa tapahtumissa Tampereella. Teos on moniääninen kuvaus, jossa puheenvuoron saavat lähes kaikki osapuolet.

Salama kertoo kirjoittaneensa Siinä näkijä missä tekijä -kirjaa kahdeksan vuotta, ennen kuin se oli kypsä julkaistavaksi. Samaan aikaan häneltä ilmestyi 8–9 muuta kirjaa.

Teksti: Seija Aunila

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto