Hyppää pääsisältöön

Harmony Sistersin ja de Godzinskyn yhteistyö alkoi hotellin hissistä

Kun kotkalainen lauluyhtye kohtasi tulevan säestäjänsä ensi kertaa, he luulivat aluksi hänen nimensä olevan "de Godinsky". Kun selvisi, että kyseessä on maailmankuulun venäläisbasso Fjodor Šaljapinin säestäjä, parikymppiset swingtytöt nieleksivät hetken kunnioituksesta.

Harmony Sisters oli Suomen ensimmäinen iskelmälauluyhtye. Sen historiaan liittyy olennaisesti sovittaja George de Godzinskyn (1914-1994) nimi.

Yhtye suoritti ensiesiintymisensä Kotkassa vuonna 1934. Vera Valtonen (1914-1997), Maire Valtonen (1916-1995) ja Raija Valtonen (1918-1997) saivat innoituksensa amerikkalaisista filmeistä.

De Godzinskyn he tapasivat ensi kertaa vuonna 1937 hississä viipurilaishotelli Knut Possessa, jossa nelikon piti esiintyä. Säestys sujui leikiten, ja pitkä yhteinen ura alkoi.

De Godzinskyn mielestä oli olennaista, että trio koostui nimenomaan sisaruksista: äänet olivat aivan homogeeniset ja yhteen sointuvat, ja laulajat vaistosivat loistavasti mitä toiset tekivät.

Sota-aikana Harmony Sisters osallistui rintamakiertueille ja vieraili Yleisradion aloitteesta kahdesti Saksassa. Vuodesta 1947 alkaen yhtye toimi Ruotsissa lähes vuosikymmenen ajan.

Suomen ensimmäinen lauluyhtye muistaa kansan syvien rivien kehut: "Hyvää radiossa ovat jumalanpalvelukset ja Harmony Sisters!"