Hyppää pääsisältöön

Helene Schjerfbeckin kuvissa vähemmän oli enemmän

Helene Schjerfbeck (1862–1946) kuuluu Suomen merkittävimpiin taidemaalareihin, ja hän on tullut tunnetuksi myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Schjerfbeckin elämän ja kuvien äärellä ovat kirjailija Rakel Liehu ja toimittaja Pirkko Peippo.

Tietolaatikko

Rakel Liehun »Helene», romaani Helene Schjerfbeckin elämästä, ilmestyi vuonna 2003 (WSOY). Romaani on omintakeinen näkökulma kansainvälisesti arvostetun taiteilijamme elämään. Liehu sai romaanistaan Runeberg-kirjallisuuspalkinnon 2004.

Helene Schjerfbeck aloitti maalaustaiteen opinnot 11-vuotiaana koululaisena Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä.

Myöhemmin hän opiskeli Adolf von Beckerin yksityisakatemiassa sekä Académie Trélat´ssa ja Académie Colarossissa Pariisissa.

Schjerfbeckin realistiseen varhaistuotantoon kuuluu historiallisiin aiheisiin perustuvia teoksia. Myöhemmin kuvaus muuttui kohti tyylittelevämpää ja pelkistetympää ilmaisua.

Schjerfbeck kehitti määrätietoisesti taidettaan irti arkitodellisuudesta ja sen tuloksena syntyi ekspressionistinen tyyli äärimmäisen niukkoine ilmaisukeinoineen. Vaikuttavan sarjan muodostavat Schjerfbeckin omakuvat, joissa hän armottomasti tutkii ja tilittää itseään.

Schjerfbeckin teoksista maksetut hinnat ovat viime vuosikymmenien aikana kohonneet. Maalaus Tanssiaiskengät (1882) teki uuden myyntiennätyksen toukokuussa 2008. Teos myytiin Sothebyn huutokaupassa lähes 3,9 miljoonalla eurolla.

Teksti: Rita Landström

Kommentit