Hyppää pääsisältöön

Hellan aika Yleisradiossa

Hella Wuolijoki
Hella Wuolijoki Kuva: Ruth Träskman Hella Wuolijoki

Yleläiset muistelevat radion ensimmäisen vasemmistojohtajan aikaa 1940-luvun lopussa. Hella Wuolijoen kaudella politiikka tuli eetteriin.

Kirjailija Hella Wuolijoki (1886-1954) toimi talvisodan aikana Suomen hallituksen epävirallisena rauhanneuvottelijana. Jatkosodan aikana hänet tuomittiin neuvostoyhteyksiensä vuoksi maanpetoksesta vankilaan.

Vasemmiston päästyä sodan jälkeen julkisuuteen Wuolijoki työskenteli SKDL:n kansanedustajana ja Suomen Yleisradion kiisteltynä pääjohtajana.

Vasemmiston saatua sodan jälkeen täysivaltaiset kansalaisoikeudet tarvittiin Wuolijoen mukaan myös uudentyyppisiä ohjelmia, uusia aiheita ja uusia esiintyjiä, jotka ennen sotia eivät olisi saaneet ääntään kuuluviin. Poliittisen tuulen jälleen käännyttyä Wuolijoki erotettiin tehtävästään vuonna 1949.