Hyppää pääsisältöön

Hellsten voitti Ruotsin

Vuoden 1955 Ruotsi-Suomi-yleisurheilumaaottelussa superjuoksija Voitto Hellsten sai viidestä lajista neljä kultaa, joista kolme oli henkilökohtaisia.

Tietolaatikko

110 m aidat: 1) Kenneth Johansson, Ruotsi (14,5), 2) Per-Erik Johansson, Ruotsi, 3) Jan Carlsson, Ruotsi.
100 m: 1) Voitto Hellsten (10,7), 2) Lorentzon, Ruotsi.
Kiekko: 1) Lars Arvidsson, Ruotsi (49,12).
Pituus: 1) Wilhelm Porrassalmi (761), 2) Torgny Wåhlander, Ruotsi.
1500 m: 1) Olavi Vuorisalo (3.45,0), 2) Olavi Salsola, 3) Ingvar Ericsson, Ruotsi.
400 m: 1) Voitto Hellsten (47,0), 2) Gösta Brännström, Ruotsi, 3) Lars Erik Wolfbrandt, Ruotsi.
Moukari: 1) Oiva Halmetoja (55,40), 2) Aarre Nostaja.
Korkeus: 1) Bengt Nilsson, Ruotsi (208), 2) Stig Pettersson, Ruotsi.
5000 m: 1) Ilmari Taipale (14.17,8) 2) Bertil Källevågh, Ruotsi, 3) Eero Tuomaala.

400 m aidat: 1) Sven Olov Eriksson, Ruotsi (52,5) 2) Osvald Mildh, Suomi, 3) Karl Gösta Johnson, Ruotsi.
800 m: 1) Olavi Vuorisalo (1.50,2), 2) Rolf Gottfridsson Ruotsi, 3) Jorma Kakko. Olavi Salsolan juoksu hylättiin.
Kuula: 1) Reijo Koivisto (16.00), 2) Erik Uddebom, Ruotsi.
200 m: 1) Voitto Hellsten (21,5), 2) Kenneth Johansson, Ruotsi, 3) Björn Malmroos, Ruotsi,
10000 m: 1) Evert Nyberg, Ruotsi (30.02,4), 2) Erkki Sairanen, 3) Hannu Posti, 4) Urho Julin.
3000 m esteet: 1) Pentti Karvonen (8.53,6), 2) Curt Söderberg, Ruotsi, 3) Sven Laine.
Kolmiloikka: 1) Tapio Lehto (15.25), 2) Roger Norman, Ruotsi, 3) Kari Rahkamo.
Keihäs: 1) Soini Nikkinen (75.77), 2) Olavi Kauhanen, 3) Pauli Vesterinen.
Seiväs: 1) Eeles Landström, Suomi (445), 2) Jukka Piironen.
4 x 400 m: 1) Suomi (Ola Salonen, Eero Kivelä, Osvald Mildh, Voitto Hellsten) (3.13,8).

Voitto Hellsten (1932-1998) loi taistelijamaineensa yhteensä 33 maaottelussa. 19 henkilökohtaisesta pikamatkastaan hän voitti 12. Pitkässä viestissä hän saavutti seitsemän perättäistä voittoa vuosina 1954-1960.

Vuoden 1955 maaottelussa isäntämaa Ruotsi oli ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen yhdeksän pisteen johdossa. Ottelu päättyi kuitenkin lukemiin 213-196 Suomen hyväksi.

Suomi sai kolmoisvoiton keihäässä sekä kaksoisvoitot 1500 metrillä, moukarissa ja seiväshypyssä.

Olavi Vuorisalo voitti sekä 1500 metrin että 800 metrin juoksut. Viimemainitulla matkalla Olavi Salsolan juoksu hylättiin väitetyn tönimisen vuoksi.

Suomi löi Ruotsin sen kotikentällä nyt ensi kertaa sitten vuoden 1939.

 • Länsimetroa ryhdyttiin rakentamaan vuosien väännön jälkeen

  Metron vetämisestä Espooseen puhuttiin jo 1980-luvulla.

  Länsimetroa muistuttavaa metrolinjaa ehdotettiin rakennettavaksi jo Helsingin metron suunnitteluvaiheessa. Jo 1980-luvun alussa Espooseen ulottuvaa metrolinjaa pidettiin yhtenä vaihtoehtona kasvavan liikennöinnin parantamiseksi. Länsimetro realisoitui toteutettavaksi projektiksi vasta kun Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi maanalaisen asemakaavan ja rakentaminen voitiin aloittaa. Länsimetron alkupaukku koettiin 24. marraskuuta 2009.

 • Veljeni Leijonamieli taipui radiokuunnelmaksi nimekkäiden näyttelijöiden äänillä

  Veljeni Leijonamieli -kuunnelma sai ensiesityksensä 1976

  Astrid Lindgrenin rakastettu romaani muuntui kaksiosaiseksi radiokuunnelmaksi vuonna 1976 Eija-Elina Bergholmin ohjauksessa. Tarinaa tulkitsemassa oli useita nimekkäitä suomalaisnäyttelijöitä, jotka loivat kirjan hahmot eläviksi. Veljeni Leijonamieli on satukertomus hyvän ja pahan kamppailusta, veljesrakkaudesta ja rohkeudesta. Astrid Lindgrenille se oli myös kertomus yksinäisyydestä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Äänestä suosikkijoulukalenterisi Areenaan

  Äänestys käynnissä 26.11. asti.

  Kenet heistä tahdot nähdä Areenassa joulukuussa: Tonttu Toljanteri, Histamiini, Olga P. Postinen, Gommi ja Pommi vai Tonttu Tomafoi? Käytä äänesi ja vaikuta. Äänestää voit 26.11. asti. Kaksi eniten ääniä saanutta joulukalenteria on katsottavissa Areenassa 1.12. alkaen.

 • Länsimetroa ryhdyttiin rakentamaan vuosien väännön jälkeen

  Metron vetämisestä Espooseen puhuttiin jo 1980-luvulla.

  Länsimetroa muistuttavaa metrolinjaa ehdotettiin rakennettavaksi jo Helsingin metron suunnitteluvaiheessa. Jo 1980-luvun alussa Espooseen ulottuvaa metrolinjaa pidettiin yhtenä vaihtoehtona kasvavan liikennöinnin parantamiseksi. Länsimetron alkupaukku koettiin 24. marraskuuta 2009.

 • Radikaaleja ratkaisuja ja ennakkoluulotonta elokuvataidetta - suomalaiset leikkasivat pölyt pois arkistofilmeistä!

  Voi vitsi - Kasper Strömman purkaisi vuoristoradan

  Millaista huumoria syntyy, kun suomalaiset saavat leikata vanhoista arkistofilmeistä uusia elokuvia? Sellaista, joka yllyttää Kasper Strömmanin ehdottamaan Linnanmäen vuoristoradan purkamista. Uudessa Oi maamme! -tv-sarjassa visuaalisen alan ammattilaiset katsovat Minna Joenniemen kanssa häkellyttävän ennakkoluulottomasti tehtyjä, uusia tulkintoja Suomesta ennen ja nyt.

 • Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaat on mestarillinen kuvaus sodan arjesta

  Pentti Haanpään yhdeksän miehen saappaat

  Pentti Haanpää tunnetaan pohjoisen maaseudun kuvaajana ja sotaan kriittisesti suhtautuneena kirjailijana. Haanpään tekstejä on dramatisoitu näyttämöille ja televisioon. Romaanista Yhdeksän miehen saappaat (1945) tehtiin televisioon yhdeksänosainen sarjanäytelmä vuonna 1969.

 • Mustat ja punaiset vuodet -draama puhutteli hiljaa mutta väkevästi

  Kriitikoiden ja katsojien kiittämä sarja on uhmannut aikaa

  Keväällä 1973 ensiesitetty kymmenosainen draamasarja Mustat ja punaiset vuodet on kunnianhimoinen ja ehyt suurtyö, joka on jäänyt katsojien kestosuosikiksi. Vuosiin 1932–1973 ajoittuva, Tampereelle sijoittuva ja metallimies Jokisen perheen ympärille kiertyvä tarina kertoo hämmästyttävän luontevin vedoin sen, miten Suomi tuona aikana muuttui.

 • Manillaköysi, Kirje isältä ja muita toivottuja draamoja sotien varjostamista vuosista Areenassa

  Sarjoja ja elokuvia sodan ja rauhan vuosista

  Sisua, sydäntä, vallanhimoa ja herkkää iloa läikehtii Areenaan juuri julkaisemissamme elokuvissa ja sarjoissa. Katsottavana ovat tv-elokuvat Manillaköysi, Kirje isältä, Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet sekä Vääpeli Sadon tapaus. Itsenäistä identiteettiä etsivää Suomea halkovat draamasarjat Sodan ja rauhan miehet, Yhdeksän miehen saappaat, Mustat ja punaiset vuodet Tampereella, Kukkivat roudan maat Ylä-Savossa sekä Isännät ja isäntien varjot Pohjois-Pohjanmaalla.
  Toivotut: Sodan ja rauhan vuodet -draamapaketti Yle Areenassa

 • Sodan ja rauhan miehet – faktaa vai fiktiota?

  Dokumenttidraama talvisotaa edeltävistä neuvotteluista

  Matti Tapion kirjoittama ja ohjaama kymmenosainen Sodan ja rauhan miehet on vahvaan dokumenttipohjaan perustuva näytelmäsarja talvisotaa edeltävistä neuvotteluista, niiden kariutumisesta ja lopulta Suomen joutumisesta sotaan Neuvostoliiton kanssa. Sarja seuraa myös sodan kulkua ja Suomen yrityksiä päästä rauhaan, lopullisia rauhanneuvotteluita, välirauhan aikaa ja tietä uuteen sotaan. Sarjan ensimmäinen osa nähtiin joulukuussa 1978. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa.

 • Kuukauden suositut välitti Eilispäivän iskelmät ja maailmanhitit musiikkikuvaelmina

  1960-luvun menestyskappaleet "esi-musiikkivideoina".

  Kuukauden suositut -ohjelmassa esitettiin 1960-luvun koti- ja ulkomaiset menestyskappaleet pieninä lavastettuina musiikkikuvaelmina. Näiden ”esi-musiikkivideoiden” rekvisiittana pyöri merimiehiä, piraatteja, tiskaavia aviomiehiä, rokokootanssijoita, jenginuoria ja mitä milloinkin. Ohjelmien vakiotähti oli laulaja Laila Kinnunen.

 • Mikko Kuustosen Q-klubi oli bluesin, suomirokin ja eksoottisten rytmien sulatusuuni

  Kolmetoistaosainen musiikkisarja vuodelta 1991.

  Vuonna 1991 esitetty Q-klubi oli laulaja Mikko Kuustosen ensimmäinen pitkäaikaisempi juontopesti Ylen ohjelmasarjoissa. Yleisradion live-rocktaltioiden perinnettä jatkanut sarja kuvattiin Tampereen Tullikamarin klubilla. Vieraina ohjelmissa nähtiin Suomen tunnetuimpia rokkareita Juice Leskisestä Sielun Veljiin sekä ulkomaalaisia muusikkohuippuja. Vakiobändinä toimi Kuustosen Q.Stone-bluesorkesteri.