Hyppää pääsisältöön

Helsingin vappu 1900-luvun alussa

Jo sata vuotta sitten opiskelijat osasivat ottaa ilon irti talven taittumisesta ja kevään tulosta. Karnevaalihumulla onkin pitkät perinteet, kuten vuosisadan alussa kuvattu filmi osoittaa.

Opiskelijat juhlivat vappua jo 1800-luvulla. Mustat talvitamineet vaihtuivat valkolakkeihin ja värikkäisiin kevätasuihin.

Ruotsinkieliset ylioppilaat kokoontuivat perinteiseen tapaansa Kaisaniemessä, jossa Akademiska Sångföreningen esitti keväisiä laulujaan.

Suomenkieliset ylioppilaat kokoontuivat ensimmäisen kerran Ullanlinnanmäelle vuonna 1927. Ylioppilaskunnan Laulajat ovatkin juhlistaneet perinteistä piknik-hetkeä siitä asti.

Havis Amandan eli Mantan lakitus tuli ohjelmaan muutamaa vuotta myöhemmin eli vuonna 1932.

Myös työväen vapulla on pitkät perinteet. Ensimmäinen vappumarssi järjestettiin Helsingissä vuonna 1898. Tosin silloin marssittiin vielä raittiusaatteen puolesta. Työväenaate tuli vauhdittamaan vappumarsseja myöhemmin.

Toukokuun ensimmäistä päivää on juhlittu kevään juhlana jo keskiajalta alkaen. Alun perin valpuri oli abbedissa Walburgin pyhimykseksi julistamisen päivä, mutta silloinkin päivän merkitys oli sama – talvi taittuu ja edessä on kesä.