Hyppää pääsisältöön

Helvi Hämäläinen ja hänen jalokivensä

Helvi Hämäläisen lapsuudenkuvaus Kasperin jalokivet ilmestyi vuonna 1953.

Tietolaatikko

Helvi Hämäläisen tuotanto:
Hyväntekijä: kertomus kauneuden palvojasta. WSOY, 1930.
Lumous: romaani. Gummerus, 1934.
Miss Eurooppa: totta ja kuvitelmaa. (Nimellä Annikki Heinä). Gummerus, 1934.
Katuojan vettä: romaani. Gummerus, 1935.
Aaverakastaja: runonäytelmä ynnä muita runoja. Gummerus, 1936.
Kuunsokea: runonäytelmä. Gummerus, 1937.
Tyhjä syli: romaani. Gummerus, 1937.
Kylä palaa: romaani. Gummerus, 1938.
Säädyllinen murhenäytelmä: romaani I-II. WSOY, 1941.
Velvoitus: romaani. WSOY, 1942.
Hansikas: romaani. WSOY, 1943.
Lapsellinen maa: runoja. WSOY, 1943.
Kylä vaeltaa: kertomus. WSOY, 1944.
Pouta: pienoisromaani. WSOY, 1946.
Viheriä poika. WSOY, 1946.
Sarvelaiset: romaani. WSOY, 1947.
Voikukkapyhimykset: runoja. WSOY, 1947.
Ketunkivi: romaani. WSOY, 1948.
Tuhopolttaja, WSOY 1949.
Pilvipuku: runoja. WSOY, 1950.
Kasperin jalokivet. WSOY, 1953.
Kolme eloonherätettyä. WSOY; 1953.
Surmayöt: runoja. WSOY, 1957.
Punainen surupuku: runoja. WSOY, 1958.
Karkuri. WSOY, 1961.
Pilveen sidottu: runoja. WSOY, 1961.
Suden kunnia. WSOY, 1962.
Poltetut enkelit: runoja. WSOY, 1965.
Sokeat lähteet: runoja. WSOY, 1967.

Elävän arkiston kirjailijahaastattelujen ja -esittelyjen teosluettelot:
Sari Jovero
Johanna Mälkki
Jussi Pylväs

Haastattelussa Helvi Hämäläinen (1907–1998) muistelee lapsuuttaan ja pohtii teoksensa arvomaailmaa.

Hämäläinen oli aikansa kohukirjailija. 1940-luvun alussa ilmestyneen Säädyllisen murhenäytelmän herättämän skandaalin vuoksi kustantaja jätti sivistyneistökuvauksen jatko-osan 50-luvulla julkaisematta.

Hämäläinen nousi kirjalliseen julkisuuteen uudelleen vuonna 1987 runokokoelmalla Sukupolveni unta, josta hän sai Finlandia-palkinnon.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.