Hyppää pääsisältöön

Helvi Sipilä ja naisen asema

Helvi Sipilä istuu pöydän ääressä 1970-luvulla. Pöydällä kirja World Christian Ecyclopedia
Helvi Sipilä istuu pöydän ääressä 1970-luvulla. Pöydällä kirja World Christian Ecyclopedia Kuva: Yle Helvi Sipilä

Helvi Sipilä (1915-2009) valittiin vuonna 1964 kansainvälisen naisjärjestön Zonta Internationalin varapresidentiksi. Vuonna 1969 hän osallistui keskusteluun naisten syrjinnän lopettamisesta.

YK:n yleiskokous antoi vuonna 1967 julistuksen naisia koskevan syrjinnän lopettamisesta.

Suomessa tasa-arvo oli pidemmällä kuin monessa muussa maassa, mutta Naisjärjestöjen keskusliiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa löydettiin silti lukuisia epäkohtia sukunimilaista ja koulujen käsityöopetuksesta miehiä suosivaan palkkaukseen ja naisia syrjivään nimityspolitiikkaan.

Tilaisuudessa kommentoitiin myös väitteitä siitä, että tasa-arvoa kannattavat miehet ovat ateisteja, ja kiisteltiin siitä, ovatko naisjärjestöt ja naiset itse tasa-arvoisuuden jarruja.

Puheenvuoroja käyttävät mm. Pirkko Aro, Margit Borg-Sundman, K. J. Lång, Elina Haavio-Mannila, Helvi Sipilä, Ulf Sundqvist ja Marjatta Väänänen.


Tietolaatikko

Ministeri Helvi Sipilä kuoli Helsingissä 15.5.2009 94-vuotiaana. Sipilä toimi YK:n apulaispääsihteerinä vuosina 1972-1980. Hän oli ensimmäinen nainen tehtävässä ja hänen vastuualueenaan olivat naiskysymykset, sosiaalinen kehitys ja rikollisuuden ehkäisy. Helvi Sipilän uraa ja luottamustehtäviään luonnehditaan Suomen kansallisbiografiassa komeimmaksi suomalaisen naisen koskaan saavuttamaksi. Hän on saanut tunnuksena työstään lukuisia korkeita kunniamerkkejä ja muita kunnianosoituksia. (YLE Uutiset)

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto