Hyppää pääsisältöön

Hemingwayn Andalusiaa – valoa, varjoa ja härkätaisteluita

Kirjailija Ernest Hemingwayn jäljillä Etelä-Espanjassa 1969. Matka alkaa Málagan Churrianasta, La Cónsulan huvilalta, jossa Hemingway viimeisteli muistelmateostaan ja vietti viimeistä onnellista kesäänsä.

Málagasta matka jatkuu länteen, Rondan kaupunkiin, joka oli Hemingwayn romaanihahmojen esikuvien, matadorien Pedro Romeron ja Cayetano Ordóñezin, kotikaupunki.

Ernest Hemingway (1899–1961) oli vieraillut ensimmäisen kerran Espanjassa vuonna 1923, ystävänsä Gertrude Steinin yllyttämänä.

Espanjan sisällissodan aikaan Hemingway toimi sotakirjeenvaihtajana.

Härkätaistelu Espanjasaa Rondan kaupungissa (1969).
Härkätaistelu on jaettu kolmeen osaan, tutkimiseen, tuomioon ja teloitukseen. Härkä saavuttaa kaikki voittonsa ensimmäisessä näytöksessä. Härkätaistelu Espanjasaa Rondan kaupungissa (1969). Kuva: Yle kuvanauha Härkätaistelu,Yle Elävä arkisto,Andalusia

Espanja edusti Hemingwaylle kaikkea sitä, mikä oli tärkeää hänen tavalleen elää: dramatiikkaa ja jännitystä. Nobel-palkitun kirjailijan tuotannossa toistuvia teemoja ovat sota, metsästys ja härkätaistelut.

Etelä-Espanjassa sijaitseva Andalusia oli 1960-luvulla erityisesti amerikkalaisten suosima matkakohde. Nykyään maakunnassa vierailee vuosittain yli 9 miljoonaa turistia.

Näytä kartalla (Google)

Lue lisää:

Pyhiinvaeltaja matkalla Santiago de Compostelaa

Pyhän Jaakobin tie vie pyhiinvaeltajat Santiago de Compostelaan

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin määränpää on Santiago de Compostelan kaupunki Luoteis-Espanjassa. Euroopan pisimmäksi kutsutulla pyhiinvaellusreitillä kulki myös toimittaja Kirsi Jansa. Matkaseuranaan hänellä oli pyhiinvaeltajia kaikkialta maailmasta. Monen matkalaisen tavoitteena oli kulkea reitti 33 päivässä ja olla perillä 25. heinäkuuta Jaakobin päivänä.

Lue lisää:

Pyhiinvaeltajia matkalla Rocioon

Pyhiinvaeltajat matkaavat helluntaiksi Rocíoon rukoilemaan pyhää Blanca Palomaa

Lounais-Espanjassa sijaitsevassa Rocíon kylässä järjestetään helluntaisin uskonnollinen juhla, joka kokoaa satojatuhansia pyhiinvaeltajia kaikkialta Espanjasta rukoilemaan ja juhlimaan pyhää Neitsyttä, Blanca Palomaa.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto