Hyppää pääsisältöön

Herra X

Vuonna 1941 alkaneista Herra X -tieto-otteluista tuli huippusuosittuja. 1950-luvun alussa tietäjätähti joutuu vastaamaan uransa kiperimpiin kysymyksiin.

Tietolaatikko

Vuonna 1953 Herra X:lle etsittiin vastustajia kahdeksassa eri kaupungissa pidetyissä karsinnoissa.
Herra X-ohjelmista vastasi nimimerkki Ali, radiotoimittaja Armand Lohikoski, joka tunnetaan paremmin Pekka Puupää –elokuvien ohjaajana.

Vuoteen 1951 mennessä Herra X oli yli 20 kilpailussa vastannut runsaaseen puoleen tuhanteen kysymykseen. Tappion hän oli kärsinyt vain kolmasti.

Kun teatteriosasto tuolloin laati katsauksen takavuosien ajanvietteeseen, Herra X sai vastustajaksi oman menneisyytensä. Hänelle esitettiin uudelleen kolme kysymystä, joihin hän oli aikanaan vastannut väärin.

Herra X:n taakse kätkeytyi Antero Manninen, joka monien vuosien ajan kuului Viisasten kerhoon.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto