Hyppää pääsisältöön

Honka luopui ehdokkuudesta noottikriisin seurauksena

Kekkosen uudelleenvalintaa vastustanut sosialidemokraattis-kokoomuslainen Honka-liitto hajosi vuoden 1961 noottikriisin seurauksena, kun sen presidenttiehdokas, entinen oikeuskansleri Olavi Honka luopui ehdokkuudestaan isänmaan edun nimissä.

Puolueiden edustajat kommentoivat tilannetta tuoreeltaan. SKDL:n mukaan oikeiston Honka-liiton tarkoituksena oli muuttaa Suomen politiikkaa ja sen kaatuminen oli kansakunnan etu. Kekkosen kotipuolue maalaisliitto puhui kuin samalla suulla.

SDP:n Väinö Tanner piti valitettavana, että hyvä ehdokas luopui vaalista. Hän kuitenkin muistutti, että vaalit pitää käydä, eikä soveltaa tilanteeseen poikkeuslakia Kekkosen jatkon varmistamiseksi.

Kokoomus ei juurikaan kommentoinut Hongan ehdokkuudesta luopumista, vaikka se oli keskeinen Honka-liiton pilari.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto