Hyppää pääsisältöön

Hyökkäys Kambodžaan

Presidentti Nixon marssitti USA:n ja Etelä-Vietnamin joukot Kambodžaan 30.4.1970

Tietolaatikko

USA:n sotaretki Kambodžaan epäonnistui: vihollisen päämajaa ei löydetty, eikä sen huoltoyhteyksiä kyetty katkaisemaan

Vuoden 1968 presidentinvaalien alla Richard Nixon oli vakuutellut päämääränsä olevan Vietnamin sodan ”kunniallinen lopettaminen”.

Hänen presidenttikaudellaan sota jatkui vielä neljä vuotta, yltyi massiviisiksi pommituksiksi ja laajeni Kambodžaan. FNL:n joukot olivat perustaneet sinne tukikohtia.

Sodan vastustajien kanssa Nixon ei kyennyt mielekkääseen keskusteluun ja kuittasikin heidät ”pummeiksi” kuuluisassa puheessaan toukokuussa 1970.

Nixonia puolustivat vain harvat. Sodan laajentaminen kohtasi ankaraa vastustusta.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto