Hyppää pääsisältöön

Ihmelapsi Heimo Haitto palaa Lontoosta

Lontoossa 1939 pidetyn kansainvälisen viulukilpailun ikärajaa alennettiin 13-vuotiaan Heimo Haiton tähden. Nuori viulutaiteilija palasi Englannista voittajana.

Samana vuonna Heimo Haitto esiintyi filmissä "Pikku pelimanni" ja vuotta myöhemmin hän oli jo matkalla Atlantin yli aloittaakseen uransa Yhdysvalloissa.

Markus Rautio oli vastassa, kun Haitto ja hänen opettajansa, professori Boris Sirpo palasivat voitokkaalta Lontoon-matkaltaan.

Viuluvirtuoosi Heimo Haitto syntyi keväällä 1925 Ruokolahdella, ja asui myöhemmin perheensä kanssa Torniossa. Heimon veturinkuljettaja-isä oli harrastajamuusikko. Isältään poika sai viulun ja isän ohjauksessa alkoi soiton ja nuottien opiskelu viisivuotiaana. Myöhemmin isä vei Heimon Viipuriin venäläissyntyisen viulupedagogin Boris Sirpon kuultavaksi. Sirpo vakuuttui pojan lahjakkuudesta, ja tehtiin sopimus, että Heimo jäisi Sirpon hoiviin. Ehdot olivat kovat: Heimon oli antauduttava kokonaan musiikille, eivätkä vanhemmat saaneet puuttua pojan kasvatukseen, eikä poika olla vanhempiensa vaikutuksessa ennen täysi-ikäisyyttään.

Heimo Haitto antoi ensikonserttinsa 13-vuotiaana vuonna 1939 Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Samana vuonna hän voitti Britisch Council of Musicin kansainvälisen viulukilpailun Lontoossa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto