Hyppää pääsisältöön

Ihmeparantajat hämmästyttivät Filippiineissä ja Englannissa

1970-luvulla Filippiineillä tehtiin syöpäleikkauksia käsin, ja kauan sitten kuolleet brittilääkärit jatkoivat Englannissa yhä praktiikkaansa.

Filippiiniläiset ihmeparantajat olivat Uri Gellerin ohella 1970-luvun toinen suuri rajatieteellinen puheenaihe. Sikäläiset henkikirurgit näyttivät kaivavan potilaiden ruumiista kasvaimia paljain käsin ja leikkaushaavaa tekemättä.

Filippiiniläisten toiminta oli osa laajempaa henkiparannuksen ilmiökenttää, joka jakautui kontakti- ja kaukoparantamiseen sekä henkikirurgiaan. Viimemainitussa voitiin transsimeedioiden välityksellä suorittaa operatiivisia toimenpiteitä joko astraali- tai fyysisessä ruumiissa.

Jukka Parkkisen ohjelma keskittyy kuitenkin Englantiin, josta 1970-luvulla oli tullut suoranainen eurooppalaisen henkiparantamisen keskus. Maassa toimi peräti 40 000 parantajaa, heistä vieläpä kuusi tuhatta järjestäytynyttä. Yksi kuuluisimmista oli meedio, jonka kautta parannustoimiaan harjoitti muuan 1930-luvulla kuollut silmätohtori.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto