Hyppää pääsisältöön

Ikävä viesti rauhan ehdoista

Lokakuussa 1943 Suomi sai ikävän viestin. Liittoutuneiden ulkoministerikonferenssin päätöksen mukaan Saksan ja sen vasallien tuli antautua ehdoitta. Suomenkin tulevaisuus oli suurvaltojen ja erityisesti Neuvostoliiton käsissä.

Suomen hallitus oli jo keväällä 1943 ottanut tavoitteekseen erillisrauhan ja piti armeijan hallussa olevaa Itä-Karjalaa hyvänä neuvotteluvalttina. Konferenssin päätös oli kuitenkin kylmä suihku niskaan.

Sama kokous teki lopun toiveista, että Suomi voisi nojautua asiassaan amerikkalaisiin: alustavista rauhankosketuksista kunkin Saksan liittolaisen kanssa vastaisi se liittoutuneiden osapuoli, joka on kantanut päävastuun taistelussa kyseistä maata vastaan – Suomen tapauksessa siis Neuvostoliitto.

Neuvostoliitto julkaisi Otto Ville Kuusisen kirjan ”Suomi ilman naamiota”, jossa käsiteltiin Suomen toimintaa miehittäjänä.

Oheinen kooste sisältää autenttisia ohjelmanäytteitä jatkosodan loppuvuosilta.