Hyppää pääsisältöön

Ihmeellinen ilmalaiva leijui Helsingin yllä syksyllä 1930

“Helsinki näkee pian kulkuneuvojen viimeisen ihmeen”, julisti mainosteksti syyskuussa 1930, kun ilmalaiva Graf Zeppelin vieraili Helsingissä.

Hattuja ja nenäliinoja huiskuttelevat pääkaupunkilaiset ottivat 1920-luvun alussa rakennetun ilmalaivan iloiten vastaan.

Vain vuotta ennen Helsingin vierailua yli 236 metriä pitkä ilmalaiva oli tehnyt sensaatiomaisen matkan maapallon ympäri. Niinpä Helsingissäkin osattiin odottaa, että paikalle saapuu kymmeniätuhansia katsojia.

Keskiviikkona 24. päivä syyskuuta radioviestit tiesivät kertoa, että Graf Zeppelin lähestyy Latvian Riian ja Viron Tallinnan kautta Helsinkiä. Iltapäivällä majesteetillinen ilmalaiva soljui hiljalleen pääkaupungin ylle.

Koko pääkaupungin väki seurasi ihastellen ilmalaivan liikkeitä. Töölössä aluksesta pudotettiin Saksan konsulin rouvalle osoitettu kukkapaketti ja suklaarasia.

Ilmalaivaa varten oli raivattu Viikin pelloille iso laskeutumispaikka. Kello 13.45 laskeutumisköydet pudotettiin alas, mutta äkillinen tuulenpuuska painoi aluksen läheisen metsänreunan taakse.

Kohta ilmalaivasta sähkötettiin katsojien pettymykseksi, ettei se voi sääolosuhteiden vuoksi laskeutua ollenkaan. Postisäkkien pudotuksen jälkeen alus jatkoi matkaansa Tukholmaa kohti.

Aluksen 15 matkustajasta kolmen oli määrä jäädä Helsinkiin. Nyt heidänkin matkansa jatkui olosuhteiden pakosta Tukholmaan.

Saksalainen Graf Zeppelin, joka lensi myös säännöllisiä reittilentoja Atlantin yli, romutettiin vuonna 1937. Metalliosat käytettiin sotateollisuuden tarpeisiin.

Keskustele