Hyppää pääsisältöön

Ilmiantajia ja urkintaa Kreikan sotilaskaappauksessa

Kreikan sotilasjuntan vastaista toimintaa vuonna 1969 kartoittanut suomalainen radiotiimi sai tuntuman ilmiantajien, urkinnan ja varjostuksen ilmapiiriin.

Tietolaatikko

Asevoimien juntta otti vallan demokratian kehdoksi kutsutussa Kreikassa huhtikuussa 1967. Oikeistolainen everstijuntta hallitsi Kreikkaa vuoteen 1974.

Kreikan kuningas Konstantin II erotti vapaamielisen pääministeri Giorgios Papandreoun vuonna 1965.

Maassa seurasi poliittisia levottomuuksia, jotka johtivat oikeistolaiseen sotilasvallankaappaukseen keväällä 1967.

Papandreou asetettiin kotiarestiin, jossa hän kuoli vuonna 1968.

Vuonna 1967 valtaan nousseen everstijuntan kovat toimet kohdistuivat kaikkiin toisinajattelijoihin. Yhdysvaltain tukema juntta valvoi yhteydenpitoa ulkomaalaisiin.

Oheisessa ohjelmassa kuullaan, kuinka poliisi keskeyttää Yleisradion tekemän haastattelun ja vaatii nauhoja kuultavakseen.

Suomalaisten puhuttama ortodoksipappi ylistää ohjelmassa kaappauksen johtajaa Georgios Papadapoulosta suureksi patriootiksi. Juntan kaaduttua vuonna 1974 Papadopoulos tuomittiin elinikäiseen vankeuteen.

Opposition edustaja tunnustaa haastattelussa, ettei vastarintajohtajaa ollut vielä noussut. Kansa ei tiennyt, kenet se asettaisi juntan sijaan. Seksi, ruoka ja auto riittivät kreikkalaisille.

Syrjäytetyn pääministeri Georgios Papandreoun poika Andreas Papandreou pääsi vankilasta vuonna 1968 ja siirtyi Pariisiin johtamaan diktatuurinvastaista toimintaa. Demokratian palauduttua hän toimi maan pääministerinä 1980- ja 1990-luvuilla.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto