Hyppää pääsisältöön

Intia oli suomalaisille ihmeellinen ja kummallinen maa

Marja Näätänen ja Bertta Kytösmaa tekivät Intiassa lähetys-, sosiaali- ja kansanvalistustyötä. Heistä tehdyssä radio-ohjelmassa päivitellään paikallisten ilmiöiden merkillisyyttä, ihmeellisyyttä ja alkeellisuutta.

Rouva Näätänen saapui vuonna 1948 työskentelemään Himalajalla sijaitsevassa orpokodissa, jossa kasvatettiin lapsia eri puolilta Intiaa.

Mitenkä mahtaa näin merkillisissä oloissa olla hygienian laita, toimittaja tiedustelee. Rajaseudun asukkaiden elintaso on alhainen, ja he asuvat pienissä hökkeleissä, jotka ovat alttiina maanvyörymille. Erään suomalaisen lähetyssaarnaajankin oli maanvyörymä vienyt mennessään.

Naiset olivat tutustuneet moniin erikoisiin ja "alkeellisiin" heimoihin. Erään kansan laulut muistuttivat suomalaisia itkuvirsiä. Nilgiri-vuorilla elävät todat palvoivat puhvelia "ihmeellisin menoin" ja söivät ainoastaan kasviksia. Kussakin taloudessa yksi nainen oli perheen kaikkien miespuolisten jäsenten vaimona.

Teksti: Jukka Lindfors