Hyppää pääsisältöön

Ionesco - absurdin teatterin toteuttaja

Näyttämötaiteen mullistaja saapui Suomeen esitelmöimään ja seuraamaan elokuvansa ”Lieju” ensi-iltaa.

Romaniassa syntynyt Eugène Ionesco (1912-1994) oli ns. absurdin teatterin perustanlaskijoita.

Hänen näennäisen epäloogisten, koomisten mutta järjettömiltä vaikuttavien näytelmiensä johtoteemana oli, miten kieltä tuhlataan, väheksytään ja väärinkäytetään.

Pääteoksiinsa kuuluvissa ”Kaljussa laulajattaressa” (ensiesitys 1950) ja ”Oppitunnissa” (1951) hän viljeli onttoja sanontatapoja osoittaakseen ihmisten keskeisen vuorovaikutuksen tyhjyyden.

Vuonna 1959 kirjoitettu ”Sarvikuonot” käsitteli totalitarismia ja ”ideologista tartuntaa”.

Suomessa Ionescoa on esitetty 1950-luvulta saakka. ”Uusi vuokralainen” sai vuonna 1955 maailmanensi-iltansa Lilla Teaternissa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto