Hyppää pääsisältöön

Iskelmäkaruselli hauskutti musiikilla, ristiinpukeutumisella ja syömäkisoilla

Paavo Einiön 1950-luvun viihdekiertueisiin kuului musiikkiviihdettä, hupia ja yleisökilpailuja. Vuonna 1955 Iskelmäkarusellin ohjelmassa oli mm. dixielandjazzia ja Ditty Dealersin kvintettilaulua, akrobatiaa ja läträystä mustikkasopalla.

Suurta iloa herättäneessä kilvassa mustikkasoppaa piti syöttää sidotuin silmin vastustajalle, jonka silmät oli myös peitetty. Ruualla leikkiminen kertoi omalta osaltaan sodanjälkeisen säännöstelyn ja pula-ajan päättymisestä. Toisessa filmivälähdykseen talletetussa kilpailussa otettiin aikaa siitä, kuinka nopeasti mies onnistui sonnustautumaan naisen vaatteisiin ja nainen miehen (tai "luomakunnan kruunun", kuten selostaja asian ilmaisee).

Iskelmäkarusellien vakionumerona oli myös "laatikkoleikki", joka tuli myöhemmin tutuksi Niilo Tarvajärven tv-ohjelmista.

Iskelmäkarusellin kehittäjä Paavo Einiö (1925–2006) oli kevyen musiikin monitoimimies, joka 1950- ja 1960-luvuilla pyöritti Scandian musiikkikustantamoa, päätoimitti Rytmi-lehteä, johti Rytmin konserttitoimistoa ja tuotti ohjelmia radioon ja televisioon. Hän toi televisioon mm. Nuorten tanssihetken ja 1970-luvun Lauantaitanssit.

Pääosa tapahtumista järjestettiin Helsingissä Kauppakorkeakoululla ja Linnanmäellä, mutta Iskelmäkaruselli kiersi myös muissa kaupungeissa ja maaseudulla. Vuosina
1954–1958 iltamia laskettiin olleen yhteensä pari sataa, ja parilta seuraavaltakin vuodelta on vielä hajanaisia tietoja.

Alkuvaiheessa ohjelman runkona oli Onni Gideonin kvintetti myöhemmin Olli Hämeen yhtye. Einiön vaimo Brita Koivunen oli vakiosolistina. Mukana oli lisäksi iso valikoima muita kotimaisia tähtiä. Ulkomaisia vierailijoita olivat mm. Delta Rhythm Boys, Ernie Englund ja Umberto Marcato.

Iskelmäkarusellit antoivat aiheen ja nimen musiikkielokuvalle ”Iskelmäkaruselli pyörii”. Einiö tuotti lisäksi televisiolle Iskelmäkaruselli-sarjaa vuosina 1961–1964.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto