Hyppää pääsisältöön

Itämailla poltettiin hasista ja mässäiltiin

Professori Armas Salonen kertoo Lähi-idän muinaisista nautintoaineiden väärinkäyttäjistä, herkkusuista ja salamurhaajista.

Hasista suosivat keskiajan ja uuden ajan persialaiset ja arabit, jotka valloitussotiensa jälkeen ”elivät uneliaisuuden tilassa, mutta yrittivät etsiä stimuloivia aineita päästäkseen letargiastaan”.

Hasis teki olon autuaallisen keveäksi, sai näkemään värit kirkkaampina ja halun nauraa ja laulaa. Hasiksenpolttaja ei kuitenkaan voinut sietää melua, käärmeitä eikä vettä missään muodossa.

Professori Salonen selostaa värikkäässä esitelmässään hasisin ja marijuanan valmistusta ja kulttuurihistoriaa.

Seldžukkisulttaanien aikana Persiassa syntyi Hasan-iSabbahin johdolla assassiinien islamilainen salaseura, jonka nimen on toisinaan – kuten tässäkin – arveltu juontuvan hasiksesta. Tulkinta on kiistanalainen. Lahko joka tapauksessa harjoitti Salosen mukaan ”kaikki moraalin ja uskonnon rajat ylittävää hekumaa” ja tuli tunnetuksi salamurhistaan.

”Itämaiden uneliaassa, nautinnoissa hekumoivassa ilmapiirissä” on aina elänyt myös ylensyönnille omistautuneita tyhjäntoimittajia. Ohjelman jälkipuolisko onkin omistettu kalifien hoveissa vatsanpalvontaa harjoittaneille nuorille kuokkavieraille.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto