Hyppää pääsisältöön

Itävalta miehityksen päätyttyä

Itävallan kauniiden postikorttimaisemien takaa löytyi 1950-luvulla vielä kurjuutta ja hätää. Toimittaja Leo Meller kävi maassa reportaasimatkalla vuonna 1956.

Wienissä tuhoutui toisen maailmansodan aikana 100 000 asuntoa. Yli 60 prosenttia wieniläisperheistä olikin tilanahtaudessa pysynyt lapsettomina. Salzburgissa asui yhä 10 000 pakolaista parakissa.

Länsivaltojen miehityksen loppuminen 50-luvun puolivälissä merkitsi kaupunkilaisille tulojen vähenemistä ja työttömyyttä. Vapautumista seurasi myös kokonaan uudenlainen ongelma: ihonväriltään poikkeavien ”miehityslasten” pelättiin joutuvan syrjinnän kohteeksi.

Teksti: Jukka lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto