Hyppää pääsisältöön

Jäätikön yli lämpimään länteen

Lentoreitti Kööpenhaminasta Los Angelesiin avattiin marraskuussa 1954. Vuorokauden kestäneellä neitsytlennolla oli Tanskan prinssin ja kolmen pääministerin lisäksi mukana myös julkisen sanan edustajia.

Tietolaatikko

Lentoyhtiö SAS avasi ensimmäisenä lentoyhtiönä reittiliikenteen Pohjoisnavan yli Kööpenhaminasta Los Angelesiin 1954 ja Kööpenhaminasta Tokioon 1956. Yhtiö otti ensimmäisenä lentoyhtiönä reittiliikenteessä käyttöön Caravelle-suihkukoneen vuonna 1959 ja DC-8-62-koneen vuonna 1967.

Reportteri Ville Zilliacus kertoo heti ohjelmansa aluksi, ettei reitti Kaliforniaan suinkaan kulkenut pohjoisnavan ylitse vaan Grönlannin ja Kanadan kautta.

Grönlannissa, "hylkeiden, sinikettujen, lohien ja porojen maassa", kone sai polttoainetta ja matkustajat samppanjaa. Välilaskua juhlistamassa ei ikävä kyllä ollut yhtään grönlantilaista. Autonkuljettajanakin toimi musta mies.

Tanskalaiset olutpanimot tuottaneet uuden "napaoluen" reitin juhlistamiseksi. Juhla-aterioiden lomassa koneen matkustajat tutustuivat myös napalentojen ongelmiin. Magneettisen pohjoisnavan lähellä kompassi alkoi osoittaa maan keskipistettä kohti, ”ja sehän on aika arveluttava juttu”.

Teksti: Jukka Lindfors