Hyppää pääsisältöön

Jahvetti torjui vihollispropagandaa radiossa

Jahvetin kirjelaatikko (1942).
Jahvetin kirjelaatikko (1942). Kuva: Yle kuvapalvelu. Yrjö Kilpeläinen

Yrjö Kilpeläisen huippusuosittu kirjelaatikko-ohjelma tarjosi vastalääkettä liittoutuneiden propagandisteille ja piti kotimaisia mielialoja yllä.

Aiheina vuonna 1944 radioidussa kirjelaatikko-ohjelmassa ovat mm. kenttäpostin kulku rintamalle, haavoittuneiden halu palata rintamalle, Suomen diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin, Neuvostoliiton propaganda, Suomen armeijan kestokyky, Armas Äikiä ja "Lontoon Jenny".

Ohjelmassa puhutaan Neuvostoliiton propagandistista Armas Äikiästä, joka jatkosodan aikana tunkeutui usein Yleisradion aalloille omine kommentteineen. Jahvetti piikittelee Äikiää tämän "trotskilaisuuteen vivahtavista vanhoista kirjoituksista".

Jahvetille kirjoittanut evakko lukee oman kirjeensä. Siinä hän ihmettelee, voiko Englannin radiossa Suomen vastaista propagandaa harjoittava "Lontoon Jenny" todellakin olla suomalainen.

Elokuussa 1941 taltioidussa lähetyksessä Armas Äikiä häiritsee Jahvetin esitelmää ja muitakin Ylen ohjelmia. Jahvetti ylistää suomalaista työmiestä uskolliseksi ja järkkymättömäksi kuin maamme graniittipohja. Äikiä huikkaa väliin, ettei työmies kuitenkaan kannata "Hitlerin hirmuvaltaa Suomessa".

Päätteeksi Jahvetti toteaa: "Hyvät ystävät ja kylänmiehet, monet teistä kuulivat, mitenkä bolsevikki äsken loikkas taas Lahden radioaalloille ja pyöritti tuttuja levyjä, mutta siitä sen maha ei kyllä paljoja paksune."

Varmemmaksi vakuudeksi Jahvetti tiedustelee "suomalaisen Matin" mielipidettä. Tämä vastaa esittämällä pätkän laulusta "Juttele sinä vaan, kyllä sinut tunnetaan".

Jahvetti tunnettiin jorinoistaan

Yrjö Kilpeläinen (1907-1951) oli katsantokannaltaan sosiaalidemokraatti, jonka filosofiaan kuului jyrkän eron vetäminen länsimaisen demokratian ja totalitarismin välille. Opiskeluaikoinaan hän kuitenkin oli kuulunut AKS:aan, mutta jättänyt liikkeen Mäntsälän kapinan jälkeen.

Sodan jälkeen Jahvetti nousi eräänlaiseksi sotapolitiikan symboliksi. Siitä huolimatta hän jatkoi "jorinoitaan" Suomen sosiaalidemokraatissa ja toimi kansanedustajana. Eduskunnassa hän kiinnitti jatkuvaa huomiota Yleisradioon. Hänen aloitteestaan hyväksyttiin vuonna 1948 "Lex Jahvetti", joka jätti Yleisradion hallintoneuvoston valitsemisen eduskunnalle ja loi edellytykset Hella Wuolijoen erottamiselle kesällä 1949.


Lue lisää:

Jahvetin kirjelaatikon viimeinen lähetys

Yksi sota-ajan suosituimmista radio-ohjelmista oli Jahvetin kirjelaatikko. Kaikentietävän yleisneron taustalta löytyi Yrjö Kilpeläinen sekä hänen toimistonsa.

Keskustele