Hyppää pääsisältöön

Jahvetti torjui vihollispropagandaa radiossa

Yrjö Kilpeläisen huippusuosittu kirjelaatikko-ohjelma tarjosi vastalääkettä liittoutuneiden propagandisteille ja piti kotimaisia mielialoja yllä.

Tietolaatikko

Sosialidemokraatti Yrjö Kilpeläinen (1907-1951) eli Jahvetti oli tunnetuimpia sodanaikaisia radioääniä.
Kansalaisten mielialoja luodannut Jahvetin kirjelaatikko toimi Valtion tiedotuslaitoksen alaisena.
Sotien jälkeen Jahvetti joutui lopettamaan radiopakinointinsa, mutta oli vuorostaan aloitteentekijänä vuonna 1948 hyväksytyssä "Lex Jahvetissa", jonka avulla pääjohtaja Hella Wuolijoki kammettiin paikaltaan.

Aiheina vuonna 1944 radioidussa kirjelaatikko-ohjelmassa ovat mm. kenttäpostin kulku rintamalle, haavoittuneiden halu palata rintamalle, Suomen diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin, Neuvostoliiton propaganda, Suomen armeijan kestokyky, Armas Äikiä ja "Lontoon Jenny".

Ohjelmassa puhutaan Neuvostoliiton propagandistista Armas Äikiästä, joka jatkosodan aikana tunkeutui usein Yleisradion aalloille omine kommentteineen. Jahvetti piikittelee Äikiää tämän "trotskilaisuuteen vivahtavista vanhoista kirjoituksista".

Jahvetille kirjoittanut evakko lukee oman kirjeensä. Siinä hän ihmettelee, voiko Englannin radiossa Suomen vastaista propagandaa harjoittava "Lontoon Jenny" todellakin olla suomalainen.

Elokuussa 1941 taltioidussa lähetyksessä Armas Äikiä häiritsee Jahvetin esitelmää ja muitakin Ylen ohjelmia. Jahvetti ylistää suomalaista työmiestä uskolliseksi ja järkkymättömäksi kuin maamme graniittipohja. Äikiä huikkaa väliin, ettei työmies kuitenkaan kannata "Hitlerin hirmuvaltaa Suomessa".

Päätteeksi Jahvetti toteaa: "Hyvät ystävät ja kylänmiehet, monet teistä kuulivat, mitenkä bolsevikki äsken loikkas taas Lahden radioaalloille ja pyöritti tuttuja levyjä, mutta siitä sen maha ei kyllä paljoja paksune."

Varmemmaksi vakuudeksi Jahvetti tiedustelee "suomalaisen Matin" mielipidettä. Tämä vastaa esittämällä pätkän laulusta "Juttele sinä vaan, kyllä sinut tunnetaan".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto