Hyppää pääsisältöön

Japanilaisten tappio Midwayssa ja brittien vetäytyminen El Alameiniin

Tyynenmeren sodassa tapahtuu kesäkuussa 1942 ratkaiseva käänne japanilaisten hävitessä Midwayn taistelun. Rommelin panssarit valloittavat Tobrukin briteiltä, jotka vetäytyvät el-Alameinin luo.

Krimillä taistellaan ankarasti Sevastopolin laivastotukikohdasta. Donilla Saksan armeija käynnistää hyökkäyksen kaakkoon kohti Kaukasusta ja itään kohti Volgaa ja Stalingradia.

Japanilainen sukellusvene tulittaa USA:n mantereella sijaitsevaa tukikohtaa, ja Hitler vierailee Suomessa marsalkka Mannerheimin syntymäpäivillä.

Heinäkuussa 1942 yksi maailmansodan pääkysymyksistä on toisen rintaman avaaminen Saksaa vastaan Euroopassa. Natsit tehostavat terrorisminvastaista taistelua Ranskassa uhkaamalla vastarintamiesten perheenjäseniä teloituksilla.

Englanti odotti Saksan maihinnousua. Atlantilla saksalaiset sukellusveneet ahdistelivat laivasaattueita. USA kokosi neljän miljoonan miehen armeijaa.

Saksalla on käytössään lähes kolme miljoonaa miestä hyökätessään uudelleen itään, ja Stalin kieltää Puna-armeijalta perääntymisen. Saksalaiset lähestyivät Kaukasuksen öljyalueita.

Elokuussa liittoutuneet tekevät Dieppeen katastrofaalisen harjoitusmaihinnousun. Churchill käy El Alameinissa, kun saksalaiset ovat idempänä Pohjois-Afrikassa kuin koskaan sitä ennen ja sen jälkeen. Amerikkalaiskoneet liittyivät Egyptin rintaman toimintaan.

Roosevelt varoittaa, että sodan jälkeen langetettaisiin syyllisille tuomiot siviiliväestöön kohdistuneista rikoksista. Liittoutuneet suorittavat Salomonin saaristossa ensimmäisen maihinnousunsa Tyynellämerellä, mutta viidakkotaistelu repii amerikkalaissotilaiden hermoja.

Syyskuussa 1942 sotilaallinen aloite on liukunut liittoutuneille niin Afrikassa kuin Tyynellämerellä. Hitlerin pakkomielteeksi muodostuneessa Stalingradissa taistellaan viikkokausia jokaisesta korttelista, jokaisesta talosta ja jokaisesta rapusta.

Lokakuussa sekä liittoutuneiden että akselivaltojen puolella tehdään jo rauhanajan suunnitelmia. Presidentti Roosevelt lupaa, ettei massamuotoisia kostotoimia tultaisi järjestämään.

Stalin vaatii liittoutuneilta enemmän tukea. Vähän myöhemmin USA hyväksyy uuden jättiläismäisen avustusohjelman.

Hitler puolestaan ilmoittaa, ettei Britanniaa hyväksyttäisi sodanjälkeiseen yhtyneeseen Eurooppaan. Saksalaisten on määrä aloittaa lopullinen hyökkäys Stalingradin valtaamiseksi. Liittoutuneiden maihinnousualukset lähtevät liikkeelle kohti Pohjois-Afrikkaa.

Teksti: Jukka Lindfors