Hyppää pääsisältöön

Jatkoajan Jussi-jatkoilla udeltiin nakuilusta ja kiisteltiin kunnankinoista

Jussi-palkintojen saajat ja kriitikot keskustelevat elokuvasta Jatkoajassa vuonna 1969. Konservatiivi Laineelle kunnalliset elokuvateatterit merkitsivät sosialismia.

Tietolaatikko

Edvin Laine palkittiin vuonna 1969 ohjaaja-Jussilla elokuvasta ”Täällä Pohjantähden alla”

Timo Bergholm sai Jussin näytelmäelokuvasta "Punahilkka" ja tv-elokuvasta ”Sirkku”

Jörn Donnerille toi Jussin filmi ”Mustaa valkoisella”

Näyttelijä Kalevi Kahra palkittiin räätäli Halmeen osasta ”Pohjantähdessä” ja Liisa-Maija Laaksonen sivuosasta filmissä ”Mustaa valkoisella”

Laineen kanssa kunnankinoista väittelee Televisioteatterin päällikkö Timo Bergholm.

Jörn Donnerin Mustaa valkoisella -filmi oli julkisen kohun kohteena rohkeiden kohtaustensa johdosta. Ohjaaja lyö lisää löylyä kiukaalle ilmoittamalla, että esittäisi tulevassa ”69”-elokuvassaan gynekologia.

Filmihullu-lehden päätoimittaja Peter von Bagh luonnehtii Jussien jakamista ”murheelliseksi farssiksi aikana, jolloin kotimainen elokuva on pahoissa vaikeuksissa”. Filmiaura ry:n edustaja, kriitikko Paula Talaskivi kertoo Jussien jakoperusteista. Keskustelua säestää moninkertainen Jussi-voittaja, nyt juhlatuulella oleva ohjaaja Mikko Niskanen.

Kalevi Kahralta ja Liisa-Maija Laaksoselta tiukataan mm. suhtautumista alastonkohtauksiin. Aihe oli tapetilla Kristiina Halkolan haastettua Jörn Donnerin oikeuteen sijaisnäyttelijän avulla kuvattujen rakastelujaksojen johdosta.

Mukana keskustelussa on myös ohjaaja Erik Blomberg (1913-1996), jonka kuuluisin kokoillan elokuva on vuonna 1952 valmistunut Valkoinen peura.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit