Hyppää pääsisältöön

Jatkosodan propagandatoiminta

 Aunuksen radio. Toimittajat Hugo Ahlberg ja Enzio Sevón haastattelevat sotilaita. Oikealla Teuvo Tulio ja Gunnar Johansson (1942).
Aunuksen radio. Toimittajat Hugo Ahlberg ja Enzio Sevón haastattelevat sotilaita. Oikealla Teuvo Tulio ja Gunnar Johansson (1942). Aunuksen radio. Toimittajat Hugo Ahlberg ja Enzio Sevón haastattelevat sotilaita. Oikealla Teuvo Tulio ja Gunnar Johansson (1942). Kuva: Eino Nurmi Aunuksen Radio

Jatkosotaa käyvä Suomi kutsui propagandaansa "valistukseksi", mutta meikäläiset sotilaat eivät silti erityisemmin luottaneet tämän valistuksen harjoittajiin.

Propaganda-sanalla oli Suomessa huono kaiku, ja se verhottiinkin peitenimillä. Propagandan tekijät eivät aina itsekään olleet ylpeitä tehtävästään.

Suomessa propagandatyöllä ei ollut vahvaa teoreettista taustaa, vaikka sitä muualla pidettiin suorastaan neljäntenä puolustushaarana.

Filosofian tohtori Esko Salmisen vuonna 1976 ilmestynyt väitöskirja "Propaganda rintamajoukoissa" käsitteli suomalaisten omiin joukkoihinsa kohdistamaa propagandatoimintaa jatkosodan aikana.

Kommentit