Hyppää pääsisältöön

Jazzin arvosta väiteltiin vuonna 1958

Jazzin vakavuudesta taittavat radion keskustelussa peistä neljä miestä – rytmihullu tanssimuusikko, Sibelius-Akatemian edustaja ja kaksi klassista säveltäjää.

1950-luvun lopulla ns. vakavankin musiikin edustajat alkoivat jo tunnustaa, että jazz erosi ratkaisevasti "imelästä schlagerista" ja oli otettava vakavasti. Toivottavaa kuitenkin oli, että jazzia kuunteleva nuoriso saataisiin ohjatuksi myös oikean, syvähenkisen taidemusiikin pariin.

Mukana vuonna 1958 radioidussa keskustelussa ovat orkesterinjohtaja Erkki Melakoski, Sibelius-Akatemian osastonjohtaja Matti Rautio sekä säveltäjät Einar Englund ja Joonas Kokkonen.

Samana vuonna muusikkoväki itse järjesti Helsingin Teknillisellä korkeakoululla "rytmimusiikin päivät", jotka tarjosivat opetusta eri jazzinstrumenttien soitossa. Filmistä on hävinnyt ääniraita, mutta opetustilanteissa nähdään mm. kitaristit Heikki Laurila ja Herbert Katz, basisti Olli Häme ja pianisti Erik Lindström.

Keskustele