Hyppää pääsisältöön

Joensuun teatterikiista

Joensuun näyttelijälakko elo-syyskuussa 1971 oli 1970-luvun ensimmäinen kulttuurisota. Kiistan taustalla oli Jouko Turkan kyseisen kauden ohjelmisto.

Joensuun kaupunginteatterin johtajana vuonna 1968 aloittanut Jouko Turkka oli saanut ohjauksillaan maanlaajuista myönteistä huomiota.

Niin yhteiskunnalliset aiheet kuin provosoivina ja karkeina pidetyt sovitukset herättivät kuitenkin jo alkuvaiheessa vastahankaa paikallisessa konservatiivilehdessä ja myös osassa yleisöä.

Suhteet kärjistyivät kesällä 1971 kiistaan tulevan kauden ohjelmistosta. Porvarillisten ryhmien hallitseman johtokunnan hylättyä ehdotuksen Jussi Kylätaskun ”Runarista ja Kyllikistä” Turkka esitti tilalle Maksim Gorkin—Bertolt Brechtin ”Äitiä”.

Johtokunnan määrättyä tämän sosialistisen realismin klassikon korvattavaksi Maria Jotunin ”Miehen kylkiluulla” yhdeksän näyttelijää 14:sta ryhtyi lakkoon.

Turkka, joka ilmoitti ottavansa käskyjä vain lakkolaisten työmaaneuvostolta, erotettiin virastaan ja liittyi saman tien kommunistiseen puolueeseen.

Tapahtumiin otettiin kantaa ympäri maata, tilanteesta neuvoteltiin puolueiden johtotasolla, ja viimein todettiin sekä johtokunnan että näyttelijöiden menetelleen säännösten vastaisesti.

Tehdyssä kompromississa näyttelijät saivat pitää paikkansa, Turkan rinnalle kiinnitettiin toinen johtaja, ja ”Äiti” otettiin ohjelmistoon.

Seuraavana vuonna Turkka siirtyi Kotkan kaupunginteatteriin.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto