Hyppää pääsisältöön

John F. Kennedyn murhaa epäillään salaliitoksi

USA:n presidentin salamurhan tutkimukset aloitettiin uudelleen vuonna 1967, kun murhasta epäillyn Lee Harvey Oswaldin tuoreeltaan ampunut Jack Ruby oli kuollut.

Tietolaatikko

USA:n presidentti John F. Kennedy murhattiin 22.11.1963 Dallasissa, Texasissa
Sala-ampujana pidetyn Lee Harvey Oswaldin ja monien mahdollisten todistajien kuolema lyhyen ajan kuluessa johti paitsi tutkimukselliseen umpikujaan, myös mahtavaan salaliittoteorioiden kirjoon
Vuosien varrella on vihjattu mm. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun ja oikeistolaisten kuubalaispakolaisten osuuteen

Yökerhonomistaja Jack Ruby, joka ampui presidentti Kennedyn murhasta pidätetyn Lee Harvey Oswaldin, kuoli tammikuussa 1967.

Huhuttiin Rubyn valaehtoisesta todistuksesta ennen kuolemaansa sairaalassa.

Kennedyn murhaa alun perin tutkineen Warrenin komitean raportti osoitettiin monilta osin kyseenalaiseksi.

New Orleansin piirituomari Jim Garrison aloitti Kennedyn murhan tutkimukset uudelleen mm. useiden hämäräperäisten kuolemantapausten johdosta. Avaintodistajia oli kuollut, toiset olivat muuttaneet pois seudulta.

Garrison ilmoitti voivansa osoittaa oikeudessa, että Kennedyn murhaamiseksi oli muodostettu salaliitto.

Pari kuukautta ennen murhaa oli David Ferryn luokse kokoontunut muutamia ihmisiä juhlimaan. Todistajan mukaan illan aikana oli suunniteltu presidentin murhaa, jossa Oswald jäi syntipukiksi todellisten syyllisten pääsessä hälinässä pakenemaan.

Monet arvelivat Garrisonin ottaneen suuremman palan kuin pystyi haukkaamaan.

Päätodistajaksi nimetty Gary Russo sanoikin oikeudessa, ettei hän tiennyt mitään koko asiasta, ennen kuin luki siitä lehdistä. Asia alkoi jo liikkua hämärän rajamailla, ja siihen liitettiin mm. homoseksuaalisia ulottuvuuksia.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto