Hyppää pääsisältöön

John F. Kennedyn murhaa epäillään salaliitoksi

USA:n presidentin salamurhan tutkimukset aloitettiin uudelleen vuonna 1967, kun murhasta epäillyn Lee Harvey Oswaldin tuoreeltaan ampunut Jack Ruby oli kuollut.

Tietolaatikko

USA:n presidentti John F. Kennedy murhattiin 22.11.1963 Dallasissa, Texasissa
Sala-ampujana pidetyn Lee Harvey Oswaldin ja monien mahdollisten todistajien kuolema lyhyen ajan kuluessa johti paitsi tutkimukselliseen umpikujaan, myös mahtavaan salaliittoteorioiden kirjoon
Vuosien varrella on vihjattu mm. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun ja oikeistolaisten kuubalaispakolaisten osuuteen

Yökerhonomistaja Jack Ruby, joka ampui presidentti Kennedyn murhasta pidätetyn Lee Harvey Oswaldin, kuoli tammikuussa 1967.

Huhuttiin Rubyn valaehtoisesta todistuksesta ennen kuolemaansa sairaalassa.

Kennedyn murhaa alun perin tutkineen Warrenin komitean raportti osoitettiin monilta osin kyseenalaiseksi.

New Orleansin piirituomari Jim Garrison aloitti Kennedyn murhan tutkimukset uudelleen mm. useiden hämäräperäisten kuolemantapausten johdosta. Avaintodistajia oli kuollut, toiset olivat muuttaneet pois seudulta.

Garrison ilmoitti voivansa osoittaa oikeudessa, että Kennedyn murhaamiseksi oli muodostettu salaliitto.

Pari kuukautta ennen murhaa oli David Ferryn luokse kokoontunut muutamia ihmisiä juhlimaan. Todistajan mukaan illan aikana oli suunniteltu presidentin murhaa, jossa Oswald jäi syntipukiksi todellisten syyllisten pääsessä hälinässä pakenemaan.

Monet arvelivat Garrisonin ottaneen suuremman palan kuin pystyi haukkaamaan.

Päätodistajaksi nimetty Gary Russo sanoikin oikeudessa, ettei hän tiennyt mitään koko asiasta, ennen kuin luki siitä lehdistä. Asia alkoi jo liikkua hämärän rajamailla, ja siihen liitettiin mm. homoseksuaalisia ulottuvuuksia.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto