Hyppää pääsisältöön

Joko teillä on sähköpurkinavaaja?

Länsi-Saksassa sähköisten kengänpuhdistajien ja ikkunanpesukojeiden kehittelytyö oli jo täydessä vauhdissa, kun Raimo Häyrinen kävi siellä vuonna 1969.

AEG:n tehtailla vieraillut toimittaja sai tutustua sellaisiin uusiin, kiehtoviin käsitteisiin kuin "statussymboli", "kotitalousstudio", "täysinvarustettu keittiö" tai "kokonaan sähköistetty kotitalous".

Tavalliseeen saksalaiseen talouteen kuului 4-20 erilaista sähkökojetta: silitysrauta, imuri, kahvimylly, kahvinkeittolaitteet, vatkain, yleiskone, partakone, kahvikone, leivänpaahdin, munankeitin, sähköpurkinavaaja, mehupuristin tai grilli. Kengän- ja ikkunanpuhdistimia ei sen sijaan vielä ollut kaupan, koska niitä ei oltu saatu toimimaan toivotulla tavalla.

Tietolaatikko

Vuonna 1947 Työtehoseuran kurssilla naiset unelmoivat sellaisista elämää helpottavista keksinnöistä kuin "sähkösaunoista, automaattisista lasiluukkuisista sähköuuneista, nylonsukista ja nylonvaatteista, kahvijauheesta, plastictuotteista, tuubeissa olevista taikinoista, pesukoneista, sentrifugeista ja parsimakoneista".
Mika Pantzarin kirjassa "Tulevaisuuden koti" esitellään kuvitelmia keskitetysti hallituista älytalouksista, jossa keskusyksikkö aukaisee ovet, älykäs wc-pytty konsultoi terveyskeskusta asukkaiden eritteistä ja sähköinen elämänhallintakonsultti muistuttaa, milloin olisi korkea aika tavata Leena tai Jaska.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto