Hyppää pääsisältöön

Joko teillä on sähköpurkinavaaja?

Länsi-Saksassa sähköisten kengänpuhdistajien ja ikkunanpesukojeiden kehittelytyö oli jo täydessä vauhdissa, kun Raimo Häyrinen kävi siellä vuonna 1969.

AEG:n tehtailla vieraillut toimittaja sai tutustua sellaisiin uusiin, kiehtoviin käsitteisiin kuin "statussymboli", "kotitalousstudio", "täysinvarustettu keittiö" tai "kokonaan sähköistetty kotitalous".

Tavalliseeen saksalaiseen talouteen kuului 4-20 erilaista sähkökojetta: silitysrauta, imuri, kahvimylly, kahvinkeittolaitteet, vatkain, yleiskone, partakone, kahvikone, leivänpaahdin, munankeitin, sähköpurkinavaaja, mehupuristin tai grilli. Kengän- ja ikkunanpuhdistimia ei sen sijaan vielä ollut kaupan, koska niitä ei oltu saatu toimimaan toivotulla tavalla.

Tietolaatikko

Vuonna 1947 Työtehoseuran kurssilla naiset unelmoivat sellaisista elämää helpottavista keksinnöistä kuin "sähkösaunoista, automaattisista lasiluukkuisista sähköuuneista, nylonsukista ja nylonvaatteista, kahvijauheesta, plastictuotteista, tuubeissa olevista taikinoista, pesukoneista, sentrifugeista ja parsimakoneista".
Mika Pantzarin kirjassa "Tulevaisuuden koti" esitellään kuvitelmia keskitetysti hallituista älytalouksista, jossa keskusyksikkö aukaisee ovet, älykäs wc-pytty konsultoi terveyskeskusta asukkaiden eritteistä ja sähköinen elämänhallintakonsultti muistuttaa, milloin olisi korkea aika tavata Leena tai Jaska.