Hyppää pääsisältöön

Joonas Kokkosen sinfonia nro 1

Yleisradion ensimmäinen varsinainen tilausteos RSO:lle oli Joonas Kokkosen ensimmäinen sinfonia, joka valmistui keväällä 1960. RSO kantaesitti myös sitä seuraavat kolme sinfoniaa.

Tietolaatikko

Joonas Kokkonen 1921–1996
Kokkonen: Sinfonia nro 1, RSO:n kantaesitys 15.3.1960 (YLE:n tilaus, 1960)
RSO on kantaesittänyt kaikkiaan yhdeksän Kokkosen teosta: mm. sinfoniat 1–4 vuosina 1960, 1961, 1967 ja 1971

Säveltäjä kertoo 1. sinfoniastaan RSO:n käsiohjelmassa 15.3.1960: "Nyt kantaesityksensä saava sinfonia on syntynyt Yleisradion tilauksesta. Tosin ajatus sinfonian säveltämisestä oli olemassa jo aikaisemmin, mutta radion tekemä tilaus antoi tarvittavan sysäyksen ajatuksen toteuttamiseksi. Itse sävellystyö alkoi 1958, mutta monenlaisten keskeytysten jälkeen pääsi yhtäjaksoisesti sujumaan vasta kesästä 1959 lähtien. Viimeinen nuotti partituuriin on kirjoitettu helmikuun 7. p:nä 1960, vain yhden viikon asetettua määräpäivää myöhemmin (johon tosin olin saanut yli kolmen kuukauden lykkäyksen).”

”Viime vuosikymmeninä on yhä uudelleen sanottu, että sinfonia on kuoleva taidemuoto. Näin saattaa olla. Mutta itse sinfoninen ajatus laajasti käsitetyssä arkkitehtonisessa ja niin sanoakseni filosofisessa mielessä on kuolematon. Säveltäjät ovat ajatelleet sinfonisesti ennen kuin sinfonioita sävellettiinkään, ja tämä ajattelutapa säilyy, vaikka teoksen nimeksi ei enää pantaisikaan sinfonia. Sitä vastoin ne muodot, joihin sinfoninen ajatus pukeutuu, muuttuvat paljon aikojen kuluessa. Näissä merkeissä olen pyrkinyt orgaanisen sinfonisen ajattelutavan ilmaisemiseen ja näin avautuvien ohjelmien omakohtaiseen ratkaisuun. – Omasta sävellyksestä kirjoittaminen on minulle henkilökohtaisesti vastenmielistä. Edellä olevassakin on jo liiaksi sanoja. Rohkenen näet jatkuvasti olla sitä mieltä, että soivat sävelet ovat tärkeämpi kuin ohjelmalehtiseen kirjoitetut selostukset.”

Joonas Kokkonen: Sinfonia nro 1, kantaesitys (YLE:n tilaus, 1960)
1. Moderato –
2. Allegretto –
3. Allegro – Adagio
RSO, joht. Paavo Berglund
Nauhoitettu 15.3.1960.