Hyppää pääsisältöön

Jordanian sisällissota

Kuningas Hussein määräsi armeijansa karkottamaan sissijärjestöt maasta syyskuussa 1970.

Tietolaatikko

Jordanian sisällissota kesti vuoteen 1971.

Tultuaan karkotetuksi Jordaniasta sissijärjestöt ottivat uudeksi tukikohdakseen Libanonin.

Jordania tunnusti Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n kuitenkin palestiinalaisten ainoaksi edustajaksi vuonna 1974.

1970-luvun alkaessa yli kaksi kolmannesta Jordanian asukkaista oli palestiinalaispakolaisia vuosien 1948 ja 1967 sodista Israelia vastaan.

Maassa käytiin valtataistelua virallisen hallituksen ja palestiinalaississien välillä.

Palestiinalaisjärjestöt ja jyrkän linjan arabijohtajat vastustivat Egyptin ja Jordanian aikeita erillisestä rauhansopimuksesta arabien yhteisenä vihollisena pidetyn Israelin kanssa.

Kun palestiinalaississit räjäyttivät kaappaamansa matkustajakoneet Jordaniassa vuonna 1970, Jordanian kuningas Hussein käynnisti voimatoimet heitä vastaan.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto