Hyppää pääsisältöön

Jordanian sisällissota

Kuningas Hussein määräsi armeijansa karkottamaan sissijärjestöt maasta syyskuussa 1970.

Tietolaatikko

Jordanian sisällissota kesti vuoteen 1971.

Tultuaan karkotetuksi Jordaniasta sissijärjestöt ottivat uudeksi tukikohdakseen Libanonin.

Jordania tunnusti Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n kuitenkin palestiinalaisten ainoaksi edustajaksi vuonna 1974.

1970-luvun alkaessa yli kaksi kolmannesta Jordanian asukkaista oli palestiinalaispakolaisia vuosien 1948 ja 1967 sodista Israelia vastaan.

Maassa käytiin valtataistelua virallisen hallituksen ja palestiinalaississien välillä.

Palestiinalaisjärjestöt ja jyrkän linjan arabijohtajat vastustivat Egyptin ja Jordanian aikeita erillisestä rauhansopimuksesta arabien yhteisenä vihollisena pidetyn Israelin kanssa.

Kun palestiinalaississit räjäyttivät kaappaamansa matkustajakoneet Jordaniassa vuonna 1970, Jordanian kuningas Hussein käynnisti voimatoimet heitä vastaan.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto