Hyppää pääsisältöön

Josif Stalinin hautajaiset

Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin haudattiin lasiarkussa Moskovassa 5. maaliskuuta 1953. Vainajaa ylistettiin "aikamme suureksi ajattelijaksi, rauhan suureksi lipunkantajaksi ja vertaansa vailla olevaksi organisaattoriksi".

Stalinin ajan vaikuttajat Malenkov, Berija ja Molotov, jotka hautajaisissa kuvailivat johtajaansa niin kaunopuheisesti, olivat kaikki muutaman vuoden päästä historiaa. Uusi pääministeri Malenkov alennettiin kahden vuoden päästä varapääministeriksi ja voimalaitosministeriksi.

1940-luvun ulkoministeri Molotov nimitettiin uudelleen vanhaan virkaansa, mutta syrjäytettiin vuonna 1957 Malenkovin lailla kokonaan. Pelätty salaisen poliisin päällikkö ja poliittisten puhdistusten johtaja Berija teloitettiin väitetyn vallankaappausyrityksen johdosta.

Stalinin kauden diktatuuria, terroria ja henkilöpalvontaa alettiin voimakkaasti arvostella vasta Nikita Hruštšovin vakiinnutettua asemansa uutena johtajana vuonna 1957. Tämän destalinisoinnin myötä monet pallit horjuivat ja poliittiset linjaukset muuttuivat niin Neuvostoliitossa kuin muissakin sosialistimaissa.

Teksti: Jukka Lindfors