Hyppää pääsisältöön

Jugoslavian auringon alla

Matkadokumentti vie Etelä-Eurooppaan, Balkanin niemimaalle Jugoslaviaan. Dokumentti kertoo myös sosialistisen liittotasavallan historiasta ja politiikasta 1970-luvun näkökulmasta.

Tietolaatikko

Vuonna 1992 puhjenneissa Jugoslavian hajoamissodissa ja väkivaltaisissa yhteenotoissa menehtyi toistasataatuhatta ihmistä.
Dubrovnikin vanhakaupunki nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi 1979.

Jugoslaviassa yhdistyi viisi eri kieltä, kuusi kansaa ja 24 kansallisuutta.

Matka eteläslaavien monikulttuuriseen maisemaan alkaa Jugoslavian pääkaupungista Belgradista. Toimittaja Erkki Karjalainen kertoo tuoreesta perustuslain uudistuksesta, joka merkitsi suurta sisäistä vallansiirtoa Belgradista osavaltioiden pääkaupunkeihin.

Belgradista matka jatkuu Kumroviciin, jossa vieraillaan presidentti Josip Broz Titon (1892-1980) syntymäkodissa.

Kroaattien Zagrebin ja sloveenien Ljubljanan kautta matka kulkee Bosnia-Hertsegovinan Sarajevoon. Matka päättyy Adrianmeren rannalle, Dubrovnikin kaupunkiin.

Jugoslavia oli liittotasavaltio vuosina 1918 -1991.

Teksti: Rita Landström

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto