Hyppää pääsisältöön

Juha T. Koskisen Hehkuva graniitti

Yleisradion 75-vuotisjuhlakonsertissa keväällä 2001 soi Sibeliuksen ja Madetojan teosten rinnalla uusi suomalainen musiikki: kantaesityksensä sai Juha T. Koskisen Hehkuva graniitti.

Tietolaatikko

Juha T. Koskinen s. 1972
Koskinen: Fatalité, RSO:n kantaesitys 5.1.1996 (YLE:n tilaus, 1995)
Koskinen: Narciso, RSO:n kantaesitys 10.3.1999 (YLE:n tilaus, 1997)
YLE on tilannut Koskiselta RSO:n kaudelle 2007–2008 kantaesitettäväksi säveltäjän ensimmäisen sinfonian

YLE:n juhlavuoden tilausteos, Juha T. Koskisen (s. 1972) baritonille, kymmenelle mieslaulajalle ja orkesterille säveltämä Hehkuva graniitti on kolmas YLE:n säveltäjältä tilaama teos. Se on sävelletty Elmer Diktoniuksen runoon Skapare, skapa!.

Koskinen kirjoittaa teoksestaan: ”Skapare, skapa! -runon pääteemana on taiteilijan suhde ympäröivään maailmaan. Taiteilija luo kaaokseen järjestystä, kirkastaa olennaisen irti epäolennaisesta, hän herättää mahdollisuuksina uinailevat voimat aktiiviseen eloon. Taiteilijan tilalle voi halutessa kuvitella Yleisradion kaltaisen suuren vaikuttajaverkoston, joka parhaimmillaan luovasti ja rohkeasti herättelee ja ravistelee suomalaisia ajattelemaan ja toimimaan entistä virkeämmin ja ennakkoluulottomammin.”

”Runo kuitenkin menee vielä pidemmälle, sillä taiteilijan suhde maailmaan ei ole aivan niin yksiselitteinen. Maailma tarvitsee taiteilijaansa, ’elvyttäjäpiiskuriaan’, mutta se voi myös pistää pahasti vastaan kieltäytymällä uppiniskaisesti vastaanottamasta ”ilosanomaansa”. Niinpä taiteilijan ainoa keino päästä näiden esteiden yli on pistää itsensä täydellisesti likoon. Hänen täytyy roihuta tulipatsaan lailla, mutta valaistessaan tuli myös kuluttaa. Runossa tulee hyvin ilmi se tosiasia, ettei mitään suuria tekoja saada aikaan ilman suuria uhrauksia.”

Juha T. Koskinen: Hehkuva graniitti baritonille, kymmenelle mieslaulajalle ja orkesterille Elmer Diktoniuksen runoon Skapare, skapa! (suom. Arvo Turtiainen), kantaesitys (YLE:n tilaus, 2001)
RSO, joht. Sakari Oramo
Sol. Juha Uusitalo, baritoni
Radion Kamarikuoron mieslaulajat
Nauhoitettu Finlandia-talossa Helsingissä 29.5.2001.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto