Hyppää pääsisältöön

Jukka-Pekka Saraste toimi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 14 vuotta

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johtaa orkesteria.
Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johtaa orkesteria. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Jukka-Pekka Saraste

Heinolassa vuonna 1956 syntynyt Jukka-Pekka Saraste aloitti RSO:ssa viulistina vuonna 1979. Hän toimi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina yhteensä 14 vuotta.

Orkesterin kapellimestarina Saraste debytoi Nuorten solistien konsertissa 13.3.1979. Ennen kauttaan ylikapellimestarina Saraste toimi orkesterin kapellimestarina silloisen ylikapellimestari Leif Segerstamin rinnalla. Ylikapellimestarikaudellaan vuosina 1987–2001 Jukka-Pekka Saraste kehitti RSO:ta voimakkaasti kansainväliseen suuntaan. Orkesterin ohjelmassa oli tuolloin konserttien ja kotimaisten vierailujen lisäksi myös useita esiintymisiä Euroopassa, kaksi laajaa kiertuetta Kaukoidässä ja debyytti Yhdysvalloissa. Matkoista huolimatta orkesteri ehti myös levyttämään: keskeisimpiä näistä Sarasteen kauden äänitteistä ovat esimerkiksi Sibeliuksen sinfonioitten kokonaislevytykset sekä Merikannon Juhan ja Madetojan Pohjalaisten oopperalevytykset.

Saraste on työskennellyt pitkään ulkomaisten orkesterien kanssa. Hän toimi pitkään muun muassa Toronton sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana, BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana sekä Skotlantilaisen kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Syksyllä 2006 Jukka-Pekka Saraste aloittaa kautensa Oslon filharmonikkojen musiikillisena johtajana.

Ulkomaantöidensä ohessa Saraste työskentelee edelleen säännöllisesti myös Suomessa. Hän on Avanti!-kamariorkesterin perustajajäsen, Suomalaisen Kamariorkesterin taiteellinen neuvonantaja ja Tammisaaren kesäkonserttien taiteellinen johtaja. RSO:ta orkesterin kunniakapellimestariksi 2001 nimitetty Saraste on vieraillut johtamassa säännöllisesti. Sarasteelle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto vuonna 2000.

Tietolaatikko

Jukka-Pekka Saraste s. 1956
1979–1982 RSO:n 2. viulun varaäänenjohtajana
1985–1987 RSO:n kapellimestarina
1987–2001 RSO:n ylikapellimestarina
2001 RSO:n kunniakapellimestariksi

Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 3 ”Eroica” (1804)
1. Allegro con brio 17:54
2. Marcia funebre (Surumarssi) (Adagio assai)
3. Scherzo (Allegro vivace) –
4. Finaali (Allegro molto)
RSO, joht. Jukka-Pekka Saraste
Nauhoitettu Alte Operissa Frankfurt am Mainissa 15.10.1998.

Gustav Mahler: Sinfonia nro 6 "Traaginen" (1906)
1. Allegro energico, ma non troppo (Heftig, aber markig)
2. Scherzo (Wuchtig)
3. Andante moderato
4. Finaali (Allegro moderato – Allegro energico)
RSO, joht. Jukka-Pekka Saraste
Nauhoitettu Finlandia-talossa Helsingissä 13.9.1995.