Hyppää pääsisältöön

Jukka Tiensuun kitarakonsertto

Säveltäjä Jukka Tiensuun ja RSO:n tiet ovat kohdanneet useasti: orkesteri on kantaesittänyt kuusi säveltäjän teosta. Kitarakonsertto Aim on näistä viimeisin.

Tietolaatikko

Jukka Tiensuu s. 1948
Tiensuu: Aim kitaralle ja orkesterille, RSO:n kantaesitys 20.4.2005 (YLE:n tilaus, 2005)
RSO on kantaesittänyt kuusi Tiensuun teosta, mm. klarinettikonserton Puro (1989), pianokonserton Mind (2000) ja orkesteripreludin Koi (2000)

Suomalaisessa esittävässä ja luovassa säveltaiteessa kitaralla on ollut vankka jalansija 1960-luvun lopulta lähtien, ja kitarakonserttojakin on Suomessa sävelletty useita.

Jukka Tiensuun (s. 1948) ensimmäiset kitarateokset olivat kuitenkin soolo- ja kamarimusiikkia. Soolokitaralle on sävelletty kolmiosainen preLUDI, LUDI, postLUDI, ja usein esitetty Sinistro on duo harmonikalle ja kitaralle. Guitaristival-festivaalin Tiensuulta tilaama sooloteos Drang (1998) kuului Tampereen ensimmäisten kansainvälisten kitarakilpailujen ohjelmistoon.

Tiensuun konserttoa kitaralle ja orkesterille voidaan pitää useiden, jo kaukaa juontuvien kehityslinjojen risteämänä. Säveltäjän avaus kitaramusiikkiin oli tapahtunut jo 1970-luvulla, ja suurten orkesterikokoonpanojen maailmaan hän vihkiytyi 1990-luvulla Lume- ja Halo-teosten sekä Alma-sarjan myötä. Konserttomuoto puolestaan tuli Tiensuulle tutuksi YLE:n tilaamissa ja RSO:n kantaesittämissä klarinetti- ja pianokonsertoissa.

Perinteisestä kolmiosaisesta konserttorakenteesta poiketen Tiensuun kitarakonsertossa on viisi vuorokaudenaikojen mukaan nimettyä osaa. Rakenteeltaan symmetrisessä teoksessa nopeat toinen ja neljäs osa lomittuvat hitaampien osien väliin.

Jukka Tiensuu: Aim kitaralle ja orkesterille, kantaesitys (YLE:n tilaus, 2005)
kadenssit: Ismo Eskelinen
Dawn
Morning
Afternoon
Evening
Night
RSO, joht. Sakari Oramo
Sol. Ismo Eskelinen, kitara
Nauhoitettu Finlandia-talossa Helsingissä 20.4.2005.