Hyppää pääsisältöön

Jumalan teatteri puhuu

Tammikuussa 1987 neljä näyttelijä- ja ohjaajaoppilasta järjesti Oulun Pohjoisilla teatteripäivillä provokatorisen esityksen. Millaiseen maailmankatsomukseen ja teatterinäkemykseen Jumalan teatterin toiminta pohjautuu? Näitä asioita selvittävät ryhmän jäsenet Jari Halonen ja Jorma Tommila, joita Pentti Kemppainen haastatteli joulukuussa 1987.

Kotimaisesta teatteriväestä koostuva yleisö sai päälleen kananmunia, ulosteita ja sammutusvaahtoa paukkupommien säestäessä näytöstä.

”Jumalan teatterin” iskua pidettiin julkisuudessa terrorismina ja fasismina. Ehdotettiin jopa koko teatterikoulun sulkemista.

Opetusministeri Gustav Björkstrand vaati hulinoitsijoiden oppi-isinä pitämiensä professori Jouko Turkan ja lehtori Jussi Parviaisen eroa.

Kun Turkkaa ja Parviaista kannattavat teatteriopiskelijat särkivät mielenosoituksensa yhteydessä koulun ikkunoita ja irtaimistoa, ”Jumalan teatterin” jäsenet ja neljä muuta oppilasta menettivät opiskeluoikeutensa vuodeksi.

Oulun RO:n tilinpäätös tammikuisesta teatteritapahtumasta oli 849 päiväsakkoa, 40 000 mk vahingonkorvauksia ja seitsemän kuukauden ehdollinen vankeustuomio.

Radiohaastattelussa "Jumalan teatterin” jäsenet Jari Halonen ja Jorma Tommila parahtavat teatterin viihteellisyyttä. Varsinaista nykypäivän teatteria olivatkin heidän mielestään Jörn Donnerin tempaukset ja Leif Salmenin päiväkirjapohdiskelut.

Lue lisää:

Eeli Aallon valokuvat ovat ainut kuvallinen dokumentti Jumalan teatterin esityksestä 1987

Paska juttu – Jumalan teatteri Oulussa

Eeli Aalto oli ainoa, joka katsoi loppuun asti Jumalan teatterin esityksen vuonna 1987. Hänen valokuvansa ovat ainut kuvallinen dokumentti tapauksesta.

Lue lisää:

Jari Halonen Persona non grata -ohjelmassa 2004

Jari Halonen ja Jumalan teatteri

Ohjaaja Jari Halonen kertoo Jumalan teatterin Oulu-jupakasta vuodelta 1987. Siinä joukko Teatterikorkeakoulun opiskelijoita heitti protestiksi ulosteita oululaisen teatteriyleisön päälle. Jari Halonen on Timo Seppäsen vieraana Persona non grata -ohjelmassa syksyllä 2004.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto