Hyppää pääsisältöön

Junnu palasi koulun penkille

Junnu Vainio suivaantui käännösiskelmien tekstittäjille maksettaviin kertakorvauksiin ja ryhtyi 1970-luvun alussa jälleen kansakoulunopettajaksi.

Juha Vainio (1938—1990) ehti elinaikanaan tehdä yli 2400 sanoitusta tai sävellystä.

Vuonna 1972 Vainio arvioi, että 90 prosenttia hänen teksteistään oli käännöksiä, joista maksettiin vain kertakorvaus. Joskus sanoituksia joutui sorvaamaan kolmekin päivässä.

Korvausten pienuudesta tuohtuneena Vainio palasi seitsemän vuoden tauon jälkeen opetustyöhön, mutta pesti jäi lyhytaikaiseksi. Raitistumisen myötä iskelmänikkari keskittyi enimmäkseen kotimaisiin alkuperäiskappaleisiin. Aiheet lauluihin tulivat "laajoilta matkoiltani".

Omiin teksteihin hivuttautui kulttuuri- ja yhteiskuntasatiirin rinnalle yhä useammin nostalgista haikeutta, joka on tunnusomaista eräille hänen suosituimmista lauluistaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto