Hyppää pääsisältöön

Kaapeli-tv tuli Pietarsaareen

Vaatimaton yhteisantennijärjestely teki vuonna 1972 särön Yleisradion monopoliin. "Kenen kuva, kenen ääni", kysyy edistyksellinen tiedotusopin professori.

Tietolaatikko

Ensimmäisenä kaupallisena yhtiönä kaapelilähetykset aloitti vuonna 1975 Helsinki Televisio, joka kannattamattomana myytiin Sanoma Oy:lle vuonna 1981

Suurten lehtiyhtiöiden vuonna 1989 perustaman puolivaltakunnallisen PTV:n pohjalta syntyi 1990-luvun lopulla maanpäällinen tv-kanava Nelonen

Ruotsin ohjelmien huonon näkyvyyden vuoksi Pietarsaaressa alettiin välittää yhteisantennin kautta vastaanotettua kuvaa ja ääntä kaapeliteitse koteihin. Myös hiukan omaa ohjelmaa tehtiin autokouluopetusta varten hankituilla laitteilla.

Hanke oli pieni, mutta se antoi aiheen periaatteelliseen väittelyyn Yleisradion monopoliasemasta. Vasemmisto kannatti monopolia myös kaapeli-tv:n osalta, ja yhteiskunnan valvonnan kannalla oli myös keskusta.

Aamulehden päätoimittaja Raino Vehmas ihmettelee studiokeskustelussa, miksi vain muutaman päättäjän sallimien mielipiteiden pitäisi päästä julkisuuteen. Tiedotusopin professori Kaarle Nordenstreng puolestaan pelkää kaapeli-tv:n merkitsevän sananvapautta vain varakkaille, koska tv-tuotanto oli kallista.

Pietarsaaren kaapeli-tv:n edustajat kertovat toiminnastaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit