Hyppää pääsisältöön

Kalevan kisoissa suomalaiset voittavat aina

Yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailuja eli Kalevan kisoja on järjestetty vuodesta 1907 alkaen. Ylen ensimmäinen säilynyt taltiointi tapahtumasta on Martti Jukolan lyhyt selostuskatkelma vuodelta 1939. Elävän arkiston valikoima tarjoaa muitakin tunnelmapaloja yleisurheilun kansallisen päätapahtuman varhaishistoriasta.

Vuonna 1939 Kalevan kisat pidettiin jo toista kertaa peräkkäin edellisenä vuonna valmistuneella Olympiastadionilla. Kisoista säilyneessä lyhyessä välähdyksessä kuullaan selostukset 110 metrin aidoista (voittaja Väinö Suvivuo) ja 400 metrin kilpailusta (Aki Tammisto). Yleinen tulostaso jäi selostaja Jukolan mukaan kuitenkin alle odotusten.

Tapahtuma oli tarkoitettu myös järjestäjä- ja tuomariportaan harjoitukseksi Helsinkiin vuodeksi 1940 suunniteltuja olympialaisia varten. Suomen urheiluliiton tuolloinen puheenjohtaja Urho Kekkonen arvioi lausunnossaan, että tuomarit — monet heistä maaseudun kokeneita urheilumiehiä — selviytyivät tehtävistään hyvin. Kekkosen mukaan myös Kansainvälisen urheiluliiton edustajat olivat yksimielisiä järjestelyjen onnistumisesta.

Varhaisin Ylen arkistossa säilynyt pidempi radiointi Kalevan kisoista on vuodelta 1952, jolloin miesten ottelu käytiin Seinäjoella. Urho Kekkonen on taaskin läsnä, nyt pääministerinä seuraamassa poikansa Matin kamppailua kolmiloikassa. Toinenkin vuoden 1939 tuttavuus on mukana: Väinö Suvivuo ottaa jälleen kultaa 110 metrin aidoissa.

Soini Nikkinen tekee keihäänheitossa uuden Kalevan kisojen ennätyksen. Tapahtuman juoksukuninkaita ovat 5000 ja 10 000 metrin mestari Hannu Posti ja pikamatkojen kaksoisvoittaja Voitto Hellstén, joita Paavo Noponen ohjelmassa haastattelee.

Kalevan kisat olivat ansaitusti aiheena myös Ylen Urheiluruudun kaikkien aikojen ensimmäisessä lähetyksessä elokuussa 1963. Turussa käytyjen kisojen miestähtiä olivat kaksoisvoittajat Pauli Ny (pikamatkat) ja Olavi Salonen (800 m ja 1500 m). Naisten ottelusta ei tältäkään vuodelta ole säilynyt tallennetta.

Tampereella vuonna 1966 oli mukana mittava joukko aikakauden urheilukuuluisuuksia, kuten Mikko Ala-Leppilampi, Jouko Kuha, Ossi Karttunen ja Jorma Kinnunen. Kisoista kuullaan radioselostukset miesten 10 000, 1500 ja 100 metrin juoksuista, 3000 m esteistä, keihäänheitosta ja seiväshypystä.

Hannu Postin kuva vuoden 1952 audioklipissä on osasuurennos Museoviraston kuvasta, jossa Posti ja Herbert Schade kilpailevat 5000 metrin juoksussa Olympiastadionilla vuonna 1951. Alkuperäinen kuva löytyy Museoviraston kuvakokoelmien sivulta.

Tietolaatikko

Yleisurheilun ensimmäiset vuotuiset SM-kilpailut järjestettiin Tampereella vuonna 1907. Vuonna 1910 vakuutusyhtiö Kalevan henkilöstö lahjoitti kisoihin kiertopalkinnoksi Kalevan maljan. Koko tapahtumaa alettiin nimittää Kalevan kisoiksi epävirallisesti jo 1910-luvulla, mutta virallisesti nimenmuutos tapahtui vuonna 1937. Kisat ovat jääneet väliin vain sodan takia vuonna 1941.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto