Hyppää pääsisältöön

Kamputsean kauhut

Punakhmerien terrorihallinnon aikana 1970-luvun lopulla kuoli pitkälti toista miljoonaa ihmistä.

Tietolaatikko

1990-luvulla Kambodža suuntautui markkinatalouteen prinssi Sihanoukin johdolla

Sissisota jatkui kuitenkin vuoteen 1998 asti, ja sen jälkeenkin köyhän maan poliittiseen elämään ovat kuuluneet epävakaus, väkivaltaiset yhteenotot ja teloitukset

Toukokuussa 2003 sovittiin punakhmerien rikoksia käsittelevän erityistuomioistuimen perustamisesta

Kambodžan sisällissota päättyi vuonna 1975 vasemmistolaisten punakhmerien voittoon amerikkalaisten tukemasta oikeistohallituksesta, joka oli viisi vuotta aikaisemmin kaapannut vallan prinssi Norodom Sihanoukilta.

Kansalliskiihkoista agraarikommunismia ajavat punakhmerit tyhjensivät kaupungit asukkaista, siirsivät väestön pakkotyöhön maaseudulle, tuhosivat sivistyneistön ja sulkivat Kambodžan ulkomaailmalta.
Rajakahinointi Vietnamin kanssa johti vuonna 1978 punakhmerit kukistaneeseen vietnamilaismiehitykseen, jota kesti vuoteen 1989 saakka.

Vuonna 1998 Kambodžan hallituksen aikeet olla asettamatta punakhmerien huippujohtajia syytteeseen ihmisoikeusrikoksistaan on herättänyt tyrmistystä kansainvälisissä ihmisoikeusjärjestöissä.

Lisäksi tavalliset kambodzhalaiset ovat olleet raivoissaan kaavailuista armahtaa 70-luvun loppupuolella vallassa olleen hirmuhallinnon keulahahmot.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto