Hyppää pääsisältöön

Kapinoivat kurdit

1960-luvun alussa aseellinen taistelu Kurdistanian puolesta tiheni.

Tietolaatikko

Kurdien määrä on arvioitu noin 20 miljoonaksi

Pääosa kurdeista asuu Itä-Turkin, Pohjois-Iranin ja Pohjois-Irakin vuoristoseuduilla

Turkissa kurdit on pyritty sulauttamaan valtaväestöön kieltämällä kurdin kielen käyttö kouluissa ja viestimissä

Kurdistanin työväenpuolue PKK kävi vuosina 1984-1999 aseellista taistelua Turkin hallintoa vastaan

Vaihtelevat irakilaiset ja ulkopuoliset tahot ovat käyttäneet hyväkseen Irakin kurdeja ja näiden keskinäisiä erimielisyyksiä, jotka 1990-luvulla kärjistyivät aseellisiksi yhteenotoiksi

Persianlahden sodan jälkeen kaksi suurinta kurdijärjestöä hallinnoi YK:n turvaamaa suoja-aluetta Pohjois-Irakissa

Irakin sodan ja Saddam Husseinin kukistumisen jälkeen kurdeilla on ollut edustus Irakin hallituksessa.

Irakissa kurdien toiveet itsemääräämisoikeudesta heräsivät uudelleen vuoden 1958 vallankaappauksen jälkeen, jolloin kurdijohtaja Mustafa Barzani palasi maanpaostaan Neuvostoliitosta.

Kurdeille tarjotut sopimukset eivät näitä kuitenkaan tyydyttäneet.

Vuoden 1961 jälkeen aseellisia kapinoita tapahtui jatkuvasti, eivätkä hallituksen ajoittaiset itsehallintotarjoukset riittäneet viemään niiltä pohjaa.

Irakin diktaattori Saddam Hussein tuhosi 1990-luvulla tuhansia kurdikyliä, mutta ohjelma kertoo käytännön olevan jo vanhempaa perua.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto