Hyppää pääsisältöön

Karjalaisen ensikommentti nootista: Menen nyt nukkumaan

Ulkoministeri Ahti Karjalainen keskeytti USA:n vierailunsa Neuvostoliiton Suomelle jättämän nootin johdosta. Vaiteliaan valtiomiehen ensikommentti oli, ettei hän kommentoi asiaa, vaan aikoo mennä nukkumaan pitkän matkansa päälle.

Neuvostoliitto jätti Suomelle syksyllä 1961 nootin, jossa se ilmaisi huolensa Itämeren turvallisuustilanteesta. Nootissa arvioitiin, että Länsi-Saksa ja sen liittolaiset ovat Neuvostoliitolle ja Suomelle sotilaallinen uhka.

Ulkoministeri Gromyko luovutti nootin Suomen-Moskovan suurlähettiläälle Eero A. Wuorelle 30.10.1961.

Nootissa kerrottiin, että Varsovan liiton maat olivat nostaneet puolustusvalmiuttaan ja Suomeltakin vaaditaan YYA-sopimuksen sotilaallisen artiklan mukaisia neuvotteluja.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja ulkoministeri Ahti Karjalainen olivat tuolloin Kanadaan ja Yhdysvaltoihin suuntautuneella valtiovierailulla. Kekkonen sai tiedon nootista Havaijille. Ulkoministeri Karjalainen palasi Suomeen ja antoi asiasta lyhyen lausunnon.

Tiedotteessaan Karjalainen kertoi Pohjois-Amerikan matkan menneen hyvin. Hän kuitenkin korosti, että mitään virallisia neuvotteluja ei Kanadan eikä Yhdysvaltojen kanssa käyty.

Karjalaisen mukaan nootti aiheutti ulkoministerin paluun Suomeen. Presidentti kuitenkin jatkoi matkaansa alkuperäisen aikataulun mukaan.

Karjalainen ei suostunut kommentoimaan nootin seurauksia sanallakaan.

Kommentit