Hyppää pääsisältöön

Kehitysmaiden lukutaitoa voitaisiin edistää suomalaisella paperilla

Yleisradion pääjohtaja Sakari Kiuru
Yleisradion pääjohtaja Sakari Kiuru Kuva: Seppo Sarkkinen Sakari Kiuru (Yle)

Lukutaidon levittäminen oli 30 vuotta täyttävän Unescon polttavimpia ongelmia. Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtajan Sakari Kiurun mielestä paperi voisi olla Suomen panos kehitysmaiden kansansivistystoimintaan.

Kiurun mukaan lukutaidon lisääminen edellytti Unescon jäsenmaiden hallitusten tukea. Ei ollut kyse vain lukemaan opettelusta, vaan myös siitä, mihin taitoa voi käyttää. Siispä tarvitaan kirjallisuutta, lehdistöä - ja paperia niitä varten.

Maailman radio- ja tv-liitot keskustelivat Kiurun mielestä liian vähän siitä, mikä voisi olla tiedotusvälineiden rooli kamppailussa köyhyyden ja sairauden kierteen katkaisemiseksi. Mutta myös Unescon olisi pitänyt olla aktiviisempi yleisradioliittojen suuntaan.

Unesco pyrki edistämään rauhantutkimusta ja rauhankasvatusta, mutta ponnistukset olivat toistaiseksi olleet liian heikkoja. Tämäkin vaati Kiurun mukaan jäsenmaiden tahtoa ja aloitteellisuutta.

Tyytyväinen voi olla kuitenkin Suomen ja muiden Pohjoismaiden panokseen maailmanjärjestössä. Meillä pantiinkin mielihyvällä merkille Unescon pääjohtajan Amadou-Mahtar M'Bowin Suomen-vierailullaan jakamat kehut.

Tietolaatikko

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco perustettiin 16.11.1945 Pariisissa. Sen päämääränä on myötävaikuttaa rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseen edistämällä kansojen välistä yhteistyötä kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla.
Sakari Kiuru toimi Yleisradion pääjohtajana vuosina 1980–1989. Hän on ollut Työväen Sivistysliiton ja Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja.
Toimittaja Martti Silvennoinen oli Suomen Unesco-toimikunnan monivuotinen jäsen.